Speelse kantklosontwerpen

Boekjes over Kant

Kant wordt beschouwd als één van de meest luxueuze weefsels. Niet vanwege de materiaalkeuze: doorgaans wordt gebruikt gemaakt van heel sober linnen of katoenen garens. Het luxueuze van de kant ligt in de gratie van de tekening, in het spel tussen open en gesloten gedeelten, in de variatie an de siergronden en in de spitsvondigheid van de techniek die de creatie van prachtstukken mogelijk maakt.Boek Speelse kantklosontwerpen

In vroeger eeuwen werd kant vanwege de rijke aanblik en kostbaarheid voornamelijk gebruikt voor het versieren van kleding. Daarvan in de boekjes Kant heel veel mooie foto-voorbeelden. Later kwam er een lange periode dat kant machinaal werd nagemaakt zodat het ook als decoratie gebruikt kon worden en binnen bereik kwam van gewone mensen. Zoals onderaan vitrage, wat midden vorige eeuw veel te zien was. De stukjes op de foto zijn al behoorlijk oud.
En in de tijd dat het boek “Speelse kantontwerpen” verscheen werd kant vooral gezien als een autonoom kunstwerk. Dit betekent een plaats voor de kant in de hedendaagse textielkunst. Het poesje van kant wat ik naast het boek legde, is een illustratie van het soort patronen wat je in dat boek ook kunt vinden. Het is een boek met sierlijke en verrassende ontwerpen, en het boek is tevens een illustratie van de ontwikkeling van kant door de geschiedenis.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Elke week een Hollands vogeltje

Tuinstoel onder boom

Breiwerkje

Gezicht op Amsterdam met mos- en marklin-bomen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen