Spel met mariposas (vlinders)

Elk jaar komen er veel nieuwe bordspellen bij en hoe maak je daar een keuze in? We liepen vorig jaar eens een spellenwinkel binnen en daar lag toen een nieuw spel met heel mooie graphics. De pionnen waren vlinders die je kunt upgraden naar nieuwe generaties vlinders en daarvoor moet je dan betalen met bloemenfiches, die je natuurlijk eerst kunt verdienen. Al die vlinders en bloemetjes waren natuurlijk onweerstaanbaar voor mij en ik kocht het spel. Maar het bleef ingepakt in een kast liggen, omdat m’n zoon met een ander spel thuiskwam voor de kerstdagen. Dus speelden we vorig jaar dagenlang het epische bordspel ‘Pandemics’. Maar met een slepende lockdown hadden we daar nu geen zin in, dus dachten we aan dat andere spel wat nog in de kast lag.

Dit spel heet Mariposas en dat speelden we nu. Elke lente verlaten miljoenen vlinders Mexico om zich te verspreiden over het oosten van Noord-Amerika. En elke herfst vliegen miljoenen vlinders van de tweede of derde generatie terug naar Mexico. Geen enkele vlinder heeft ooit de gehele rondreis kunnen maken. Aan ons de uitdaging om in ieder geval een paar vlinders te laten terugkeren, goed voor punten.

Alles verandert in onze tijd. Dat er zulke spellenwinkels bestáán, was voor mij al een hele ontdekking.
En dat er dan youtube filmpjes worden gemaakt van maar liefst 16 minuten lang, om de unboxing mee te beleven en een hele uitleg te horen over het game-plot. Dat is ook iets wat we vroeger niet kenden.
En natuurlijk dat in één jaar tijd zo’n spel niet alleen is uitverkocht (omdat het zo populair was), maar vervolgens ook nog eens niet meer op realiteit berust, want door klimaatverandering kunnen de vlinders  nu niet meer zoveel duizenden kilometers migreren. Ik liet mijn vlindertjes helemaal tot Winnipeg vliegen, maar daarna had ik geen beurten genoeg meer om terug te vliegen, maar het was wèl een leuk spel.
De game-uitlegger zei op z’n filmpje dat hij niet wist hoe al die bloemetjes heten. Weten wij natuurlijk wèl! En dat oude geborduurde bloempje in een houten lijstje is natuurlijk een roosje. Nieuwe spellen komen en gaan, maar dat roosje blijft altijd bestaan. Zoiets.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.