Speldenrolletje

De boeken met Nuttige Handwerken en De Nuttige Handwerken hebben veel met elkaar in overeenstemming: beide waren lesboeken voor aanstaande juffen die later handwerkles gingen geven. Beide laten makkelijke werkjes zien waarmee een jong kind kan leren breien, haken en naaien. En later komen dan de moeilijkere werkjes. Beide boeken huldigen het principe dat het voor een kind aantrekkelijk moet zijn om een tastbaar resultaat te zien van wat op de eerste handwerklessen wordt geleerd. Maar er zijn ook verschillen, want er werd nog wel eens wat gevarieerd in de loop der jaren.

In de onderste boeken met De Nuttige Handwerken wordt een breirolletje gepresenteerd, wat kon worden gebruikt als speldenkussentje.
In de bovenste boeken met Nuttige Handwerken wordt soms ook begonnen met een breirolletje, maar later werd het overgeslagen en werd er begonnen met een tasje of een slabbetje. Ach, als het kind maar leerde breien.

Mijn breirolletje heb ik nog maar kort in huis en ik vond het leuk om nu de plaatjes en beschrijving hiervan te zien. Eigenlijk nog steeds wel een leuk idee, om van kleine gebreide lapjes zo’n speels rolletje te maken.

2 reacties op “Speldenrolletje”

 1. Wat leuk, dat breirolletje. Ik kreeg het jaren geleden van oudere mevrouw.
  Ik liet het vaak aan andere breisters zien, maar niemand kende het.
  En nu in jouw blog,
  Bij mij zit in het midden een vingerhoed..
  Inderdaad, leuk om restjes garen op te maken.

  1. Margriet Hof

   Hallo Annie,
   Wat leuk dat mijn blogje het antwoord was op jouw vraag waar dit breirolletje vroeger voor heeft gediend! Eerlijk gezegd wist ik het ook niet. Ik had mijn breirolletje een paar maanden geleden gekregen, en wist ook niet wat het was. Tot ik die boeken van de Nuttige Handwerken opsloeg. Ik vond het zelf ook leuk om die connectie te kunnen leggen!
   Die vingerhoed in het midden vind ik er helemaal bij passen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013