Staand breien

Wandelend breien lukt niet altijd. En ik probeer het ook niet altijd.
Een tijdje terug liet ik zien hoe ik al wandelend breide, en daar kreeg ik een paar leuke reacties op. Het heeft al een lange traditie, o.a. schaapherders deden het. Ook het ‘staand breien’ werd vroeger veel beoefend; daar hadden de adellijke dames mooie hulpmiddelen voor, van zilver uiteraard. En er zijn nog wel wat oude foto’s van meisjes en vrouwen, die in de deur van hun huis het dagelijks voorgeschreven aantal pennen breiden. Dat zijn mooie streekdrachtplaatjes. Het silhouet van zo’n plaatje kan ook geborduurd worden, en daar vond ik een leuk voorbeeld van. No worry, die bladeren zijn gewoon van onze eigen beukhaag; die moest nog wat gesnoeid. Ik ga heus niet aan de takken trekken in het bos. Alleen maar wandelen….

3 gedachten over “Staand breien”

 1. Margriet Hof

  Van een vaste bloglezeres uit Frans-sprekend België kreeg ik deze link toegestuurd:
  http://ouvragesdedames.canalblog.com/archives/2023/06/04/39883153.html#comments
  Dit is een blogje wat ook vandaag werd gepubliceerd, op een Franse blog over Ouvrages des Dames.
  Hierop zijn heel interessante foto’s te zien van iets meer dan honderd jaar geleden, waarop goed geklede dames en heren in het openbaar aan het breien zijn. Zij breien sokken voor de soldaten. Iedereen breide mee! Echt de moeite waard om deze foto’s even te bekijken.

 2. Toevallig kwam ik op jouw blog….mijn breidde altijd lopend en dan had ze een zilverenopen bal aan haar schort hangen met de knot wol erin…..ze breidde voor haar 6 kinderen altijd alles, kousen,sokken, borstrokken, dat is een warm hemd, truien,rokjes…noem het maar op….ze kon zelfs lezen en breien tegelijk….

 3. Op internet staat een bizonder interessant verhaal over het ontstaan van breien. Volledig intoetsen op Google: “bussy bessy creatief geschiedenis van het breien.” Het is werkelijk de moeite waard om te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.