Stalen borduurgaren Eva Rosenstand

Soms krijg ik als terugkoppeling voor mijn blog en shop dat lezeressen het leuk vinden om elke dag verrast te worden. “Wat zou er nu weer op staan?”
Het leuke aspect van dat verrassings-effect herken ik, want dat heb ik zelf ook, namelijk bij alles wat ik tegenkom! Nu bijvoorbeeld deze map met draden van de eigen kleurnummers borduurzijde van Eva Rosenstand. Zo’n map had ik nog niet eerder gezien, en ik denk de meeste borduurliefhebbers ook niet. Wèl is het bekend dat de Deense firma (opgericht in 1958) die zoveel borduurpakketten en patronen heeft gemaakt daarbij eigen kleuren garen gebruikte. Er zijn nog steeds veel liefhebbers van de mooie ontwerpen voor kruissteek en misschien is er dan ook wel iemand die het leuk vindt om hier in mijn shop zo’n oude en zeldzame map met driehonderd draadjes te ontdekken.

En dan kan ik er gelijk weer wat over schrijven, voor hoe dat zit met mijn shop. Wat komt er wel in en wat niet? Er zijn allerlei overwegingen, en één daarvan is dus het verrassingseffect. Het leuke van de hele ontdekkingsreis naar wat er allemaal is bedacht en verzonnen en gemaakt en geproduceerd op handwerkgebied. Zo’n map als deze geeft me dan gewoon gelegenheid om daar een foto van te maken, soms even wat op te zoeken (zoals dat die firma eind jaren vijftig is opgericht), en er dan een blogje over te schrijven. En daarna kan het artikel dan in m’n shop, en vind ik het een leuke gedachte dat zo’n map dan weer bij een liefhebber terechtkomt.

6 gedachten over “Stalen borduurgaren Eva Rosenstand”

 1. Ik ben al heel veel jaren een groot fan van de kruissteekpatronen en borduurgarens van Eva Rosenstand. Ik heb thuis een hele Gammadoos staan met borduurpakketten van Eva Rosenstand die ik nog moet gaan borduren en thuis hangen acht borduurwerken ingelijst en wel van Eva Rosenstand. De patronen zijn duidelijk leesbaar. Zo denk ik nog altijd met heel veel plezier terug aan de overzichtstentoonstelling in restaurant/hotel “De Witte Bergen” bij Eemnes. De firma De Drie Valkjes organiseerde deze overzichtstentoonstelling waar je ook de borduurpakketten , boeken, catalogi en garens kon kopen. Ik ging altijd met mijn moeder en tante en na afloop ging je lunchen in het restaurant. Het groene mapje met de staaldraadjes van het borduurgaren heb ik dus ook, de kwaliteit van deze garens is heel goed en de kleuren zijn prachtig.

  1. Hallo Jannie,
   Bedankt voor je leuke reactie, die wel laat zien dat jij ook een grote Eva Rosenstand-fan bent!
   Ik denk dat veel liefhebbers van deze patronen het wel met je eens zijn dat de patronen zo mooi duidelijk zijn, en dat de garens van goede kwaliteit zijn.
   Ook leuk om die herinnering aan de overzichtstentoonstelling te lezen. Dat zijn destijds vast mooie tentoonstellingen geweest! Nu zijn er weer andere dingen die worden georganiseerd, maar ik kan me voorstellen dat dit vroeger een heel aantrekkelijke bijeenkomst moet zijn geweest. En dan met je moeder en je tante zoiets bezoeken: lijkt me heel erg leuk, en nu een mooie herinnering!

 2. Ik heb momenteel een borduurpatroon van Eva Rosenstand op mijn borduurraam staan. 3 paarden. Zal even op de back burner moeten, want ik ben aan het verhuizen. Al mijn handwerk spullen zijn al over ( lichte dozen) en staan daar voorlopig op zolder. Voorlopig is het inpakken, schoonmaken, schilderen, vloeren, gordijnen en andere zaken, dus geen tijd. Mijn moeder was ook dol op Eva Rosenstand en Clara Wever. Ik heb bij het opruimen van haar huis aardig wat catalogi gevonden met te bestellen patronen. Ook nog enkele niet afgemaakte borduurwerken. Ik heb dus nog wat te doen, al zal het moeten wachten tot de zomer.

  1. Hallo Patricia,
   Tjonge, een verhuizing, daar gaat heel wat energie inzitten! Zoals je schrijft: opruimen, schoonmaken, opknappen. Leuk dat je bij het opruimen van het huis van je moeder die oude catalogi van Eva Rosenstand en Clara Waever tegenkwam. Toevallig liet ik een paar daarvan op mijn blog zien vanmorgen. Ze zijn voor mij wel handig om oude handwerken in op te zoeken, maar er zijn ook veel borduurliefhebbers die ze waarderen. En net als jij zijn er ook veel borduursters die dol zijn op die oude patronen en borduurpakketten.
   Maar vooral als ze van je eigen moeder zijn geweest, dan snap ik dat je èxtra veel zin hebt om daar nog wat van af te maken.
   Kun je niet toch alvast één borduurwerk klaarleggen om elke dag een half uurtje aan te werken?
   Want bij al dat werken aan je nieuwe huis zul je toch ook wel even wat ontspanning nodig hebben. Wie weet borduurt dat wel héél lekker, om jezelf elke dag ook wat rust te gunnen.
   Succes met alles!

   1. Dank je, zal wel lukken. Ik heb nog een mapje achter gehouden met een paar te borduren lavendelzakjes. Kleine werkjes, die er tussendoor kunnen. Het zal allemaal wel lukken. Moet alleen weer nieuwe lavendel planten, anders blijven die zakjes leeg 🙂

    1. Zeker doen, nieuwe lavendel voor eigen pluk!
     Leuk hoor, als dat weer gaat lukken.
     Veel succes met alles.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.