Stille zaterdag

We maakten nog een wandeling op Goede Vrijdag, en nu is het Stille Zaterdag. De mensen die het lijden van Christus hadden gezien waren stil. Niet alleen zijn vrienden, maar iedereen die op Golgotha getuige was geweest of ervan hoorde, werd daar stil van. Dit was toch de man die alleen maar het goede voor de mensen zocht? Vooral voor diegenen die niet voor zichzelf konden opkomen: de armen, de blinden, de melaatsen? Dit was toch degene die zei dat hij de Redder van de wereld was en namens God sprak? En nu was hij dood.


Waarom? Wat is er mis met deze wereld, dat het kwaad het steeds maar weer wint? Dat alle hoop op een betere wereld steeds de grond wordt ingeslagen? Stille Zaterdag is een dag om daar bij stil te staan. Bij wanhoop, bij verlies, bij dat wat je bent kwijtgeraakt. Maar ook bij ‘wat is werkelijk waardevol in mijn leven?’
Op onze wandeling kwamen we de eerste bosanemonen tegen. Uit de dorre en droge grond waren die weer gaan bloeien.

Ik had een klein handwerkje bij me, ook weer van filet doorstopwerk. Een duif.
De tekst voor dit blogje haalde ik hier vandaan.

2 gedachten over “Stille zaterdag”

  1. Wat is er mis met deze wereld, dat het kwaad het steeds maar weer wint?

    Als je een vraag stelt wil je misschien ook het antwoord horen. Welnu, deze vraag werd al in de 18e eeuw beantwoord door de Ierse Staatsman Edmund Burke: “The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”

    Vertaald naar deze Paastijd: de reden dat het kwaad steeds maar weer wint, is omdat Christenen zelfs met Pasen niks doen. En dominee’s die blijven steken in het publiceren van vage, vrome wensen, zijn dubbel schuldig, want zo sussen ze de schapen in slaap. Kijk eens wat de dominee dat mooi heeft verwoord, jubelen de schapen naar elkaar. Maar het zijn zouteloze woorden. En iedere Christen zal toch wel weten wat de Christus die aan het kruis moest, bedoelde toen hij het had over zout dat geen kracht meer had?

    Niks doen, daarom wint het kwaad. Het is echt heel simpel, en al zo’n 250 jaar bekend.

    1. Bedankt voor je citaat van een treffende uitspraak. Burke wilde er dus op wijzen dat het kwaad kan triomferen omdat ‘goede mensen’ niks deden. Wanneer ze wèl wat hadden moeten doen. Uitermate triest, wanneer mensen ‘die het verschil kunnen maken’ hun mond houden. Of niks doen. Waarom ben je op de wereld? Om de wereld te dienen. Te beginnen bij je naaste. Dus dat moeten en mogen we gewoon doen.

      Maar over het algemeen is het een falende aangelegenheid, en dat was het in Jezus tijd ook. Hij sprak woorden die vaak worden geciteerd. Over zout wat weggegooid wordt als het zouteloos is geworden. Een oproep en waarschuwing dus om niet zouteloos te worden. En hopelijk doen de dominees dat morgen ook niet en hopelijk worden er morgen op pasen weer veel mooie en pittige woorden gesproken. Want ik ben het met je eens: ik hou ook niet van vage en vrome wensen.

      Maar “prettige paasdagen” is vast wel een goede wens. Niet vaag, niet vroom. Welgemeend!

      Om hopelijk na een paar ‘prettige dagen’ gesterkt en bemoedigd weer verder te gaan met onze inzet in een verdrietige wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.