Stofveranderen

‘Stofveranderen’ is een vervolg op ‘Stofversieren’ en is de officiële naam voor een techniek waarbij op geweven geruite stof wordt geborduurd. De hoekjes van de ruitjes worden gebruikt als begin- en eindpunt van allerlei steken, waardoor een zo groot effect kan worden verkregen dat het lijkt of de stof is ‘veranderd’.
In de zestiger jaren was dit een techniek die op scholen werd onderwezen, en daar was ook dit boekje voor.
Een mooie toepassing voor zo’n school-oefening was natuurlijk een boekomslag, en zo maakte iemand vroeger eens een omslag voor het bekende lesboek De nuttige handwerken. Het had ook effect: dit exemplaar is heel mooi gebleven!

Uitgangspunt bij het ruitveranderen of ‘stofveranderen’ is dat een stof met ingeweven ruit, streep of stip gemakkelijker te bewerken is dan een bedrukte stof. Dus als je dit wilt proberen kun je het beste een geweven stof zoeken. En een ander uitgangspunt is dat je òf voldoende fantasie hebt om allerlei rechte en schuine streepjes te gaan borduren, òf dat je voldoende voorbeelden krijgt aangereikt. Voor dat laatste kun je in dit boekje terecht. Ik denk dat ik het zelf ook wel eens wil proberen, want het ziet er erg leuk uit!

Naschrift: hieronder op verzoek enkele pagina’s uit het boekje, wat al snel niet meer beschikbaar was. Voor andere liefhebbers is er nog wel het boekje Ruit-Streep-Stip, wat al langer in m’n shop staat. Dat is een boekje van later datum en heeft niet zoveel voorbeelden als het oudere boekje. Maar wellicht heb je hier ook wat aan. Het gaat om het idee om een geruite of gestippelde stof te versieren met borduursteken en daar je eigen fantasie bij te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.