Streepjes borduren

Borduurwerk streepjes
Eigenlijk een te grote foto. Maar dat doe ik expres. Ik zocht een sobere foto (deze komt uit m’n archief) voor wat eigenlijk ook een tè groot probleem is. Het vluchtelingenprobleem.

Ik zou ook een foto kunnen laten zien van de noodopvang vlak bij mijn huis in Apeldoorn. Aan het begin van de week mochten buurtbewoners een kijkje nemen. Van bovenaf konden we neerkijken op de gemaakte afdelingen. Met tussenschotten werd die hele grote hal in hokken verdeeld. En daar worden nu de vluchtelingen opgevangen. Bizar. Ik schrijf dit voor een handwerkblog, dus ik kan ook de toepassing maken met handwerk: zo vaak ben ik in die hal geweest voor leuke evenementen, ook op handwerkgebied. Stoffenspektakels, Creatieve handen-beurs, Boekenfestijn. Dan was het altijd leuk om in die hal te zijn. Nu lijkt het me heel wat minder leuk voor de vluchtelingen die daar nu al bijna een week zijn. Wat hebben ze allemaal meegemaakt? Het probleem is nu heel dichtbij gekomen. Via tv, maar ook rechtstreeks. Die hal is voor mij bij wijze van spreken aan de overkant van de straat.

Nee, geen foto van die hal. Wel een foto van dit handwerkje. Ik maakte er meerdere op deze Geborduurde paarse streepjes hoesjesmanier. En ook gaf ik wel eens wat materiaal weg (stramien en bijpassend perlé-garen, precies genoeg om het stramien vol te borduren. Ik heb nog een herinnering aan een een paar uren op een ver vliegveld. Na een vakantie waren alle terugvluchten vertraagd en zat er niks anders op dan uren wachten. In m’n handbagage had ik zo’n pakketje en dat hielp me die lange uren door. Dan is het zò fijn om iets te doen te hebben. Telkens naald op en neer: dat maakt dat je kalm wordt of kunt blijven.

Geborduurde mobiel hoesjesEn zo heb ik al heel lang in m’n hoofd om dit soort pakketjes te maken voor mensen die ergens heel lang moeten wachten. Wat zou het fijn zijn voor bijvoorbeeld asielzoeksters, als ze iets hadden om mee bezig te zijn. Simpel alleen kleurige rijtjes op en neer. Tijdens al die lange uren van wachten.
Nu zit die Amerikahal dus vol met vluchtelingen. Vlakbij mijn huis. Ik zag beelden van grote zakken met knuffels die buurtbewoners aanbieden. Ik doe daar niet aan mee. Je weet niet wat ze nodig hebben en het lijkt me dat de hulp beter wat gestruktureerd kan zijn. Dit plannetje ga ik ook zeker niet uitwerken nu. Het zijn ook nog eens bijna allemaal mannen die daar worden opgevangen. Ach, ik wou het alleen maar even met jullie delen. Het was een ideetje, wat al zo lang sluimert. De beelden laten niemand onberoerd. En ze brachten bij mij het ideetje even naar boven.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Berliner woolwork

Webshop een week dicht

Geweven en doorgeregen kleedje

Tapisserie schilderij paarden

Reacties

  1. Wat een mooi idee. Misschien vinden mannen het ook wel fijn om iets met hun handen te doen. Is toch zinvoller dan je vervelen?

  2. Ik vind het een heel lief idee. Misschien is er iemand van de organisatie in de hal die je zou kunnen vragen wat er dan wel nodig is om de verveling te verdrijven.
    Sterkte en toch een fijne zondag gewenst.
    T.

  3. Voorlopig werk ik m’n ideetje nog niet uit hoor. En op de avond van dit blogje kwam al de oproep via de media om te stoppen met spullen geven voor de vluchtelingen: er is al zò veel gegeven en ze hebben al zòveel uit te zoeken! Het ideetje is meer iets voor later, maar ik vond het wel leuk om jullie reacties te lezen, nadat ik m’n gedachten hierover had gedeeld. Het is een idee wat ik al wel langer had en ik wou het graag eens benoemen.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen