Strijken, streek, gestreken

Oude strijkijzers
Als je heel veel strijkijzers bij elkaar wilt zien, dan kun je het beste naar het Rijssens Museum gaan. Daar hebben ze een hele zolder-etage ingericht met attributen die bij de was en de strijk hoorden. Ze hebben uitzonderlijk veel oude gietijzeren strijkijzers, en aan de hand van die tentoongestelde oude ijzers vertellen ze hoe die vroeger werden gebruikt.
De massief ijzeren strijkbouten ontstaan als men van openhaardvuren overgaat op kookkachels. Het strijkijzer wordt op de kachelplaat verwarmd. Men heeft vaak twee exemplaren, zodat de ene kan worden opgewarmd terwijl de andere in gebruik is. Ze worden met een doek of soms met een losse handgreep beetgepakt. Nadelen van de kachelbout zijn het zware gewicht en het dikwijls vuil worden van de zool. Kachelbouten zijn nu nog steeds in gebruik in gebieden waar geen electriciteit is. Boek strijken streek gestreken
De vroegste strijkijzers hebben een afsluitbaar vakje waarin gloeiende turf, kooltjes of een heet binnenblokje gedaan kon worden. Deze worden in het open vuur van de haard verhit. Strijkijzers werden zowel van koper als van ijzer gemaakt.
Strijkijzers werden vroeger op treefjes gezet. Later werden speciale houdertjes aan de strijkplank bevestigd.
De hele tentoonstelling op de zolder van dit museum is interessant. Het laat de ontwikkelingen op was- en strijkgebied zien. Een paar weken geleden ging ik naar dit museum en sindsdien denk ik er steeds aan als ik m’n handige stoomstrijkijzer tevoorschijn haal. Ik hoef alleen maar de stekker in het stopcontact te doen en een beetje water in het reservoir en verder is alles even makkelijk. Dan denk ik er aan hoe kort geleden het nog maar was, dat vrouwen zoveel moeiten moesten doen om hun ijzers warm te krijgen.

Deze expositie is denk ik wel vrij uitzonderlijk in de hoeveelheid strijkijzers en de compleetheid van het overzicht. Maar niet iedereen kan zomaar naar Rijssen gaan. Ik heb ook nog een boek wat in zijn soort ook vrij uitzonderlijk is, want er is geen ander boek verschenen wat zo’n compleet overzicht biedt over de geschiedenis van het strijkijzer: Strijken, Streek, Gestreken.
Ook foto’s en informatie over plooitangen en mangelplanken etc.

strijkijzers

Bewaren

1 gedachte over “Strijken, streek, gestreken”

  1. Klaaijsen Welvaert Karline

    Ik wil heel graag het boek hebben over strijken.want ik ben er al jaaren op zoek naar.en mijne hobby is naaien.ik woon in Belgie.maar in het weekend ben ik in nederland.Aardenburg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.