Strijkpatronen

Over de hele wereld werd en wordt er geborduurd! En dat gebeurt heus niet alleen in kruissteekjes. Landen en streken ontwikkelden in de loop der eeuwen hun eigen veelvoorkomende borduurmotieven en die werden en worden vaak geborduurd in platsteek of opvulwerk. De resultaten zijn vaak schitterend en dan is het verrassend om te weten dat het ook mogelijk is om zelf eens zoiets te proberen. Je hebt er (naast naald en draad) een basispatroon voor nodig en wat durf om eraan te beginnen.

Hoe krijg je zo’n patroon nu op de stof? Dat kan reuze makkelijk met een strijkpatroon! De patronen¬† kunnen worden losgeknipt uit het boek, met de goede kant op de stof worden gelegd en dan gestreken worden. De inkt van het patroon komt dan op de stof te staan. Daarna kan het patroon worden geborduurd. Na het borduren kan het patroon (wat op sommige plekken nog net een beetje naast het borduursel zichtbaar zal zijn) worden uitgewassen.

In deze boeken staan vele patronen die behoren tot bepaalde borduur-culturen. Early American, Oriental en Jacobean.
Verder zijn er boeken voor Garden Flowers, Repeats and Borders en Alfabetten en nog meer Bloemen. Deze boeken bevatten veel aanprekende patronen die de zin om te borduren verhogen!
Het boek met Jacobean strijkpatronen heb ik dubbel en daaruit nam ik enkele kleurenafbeeldingen en plaatste die naast de strijkpatronen in een collage. Dat geeft een beeld van hoe deze patronen vooral richting geven en veel vrijheid laten voor de eigen invulling.
Ook is goed te zien dat de patronen gespiegeld zijn weergegeven; bij het opstrijken komen ze immers andersom op de stof.
Borduren met wereld-allure!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Over merklappen gesproken….

Borduren wit op wit

Patchwork Pastel Pannelappen

Spijkerbroekenblauw

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen