Tapijten rond de oude wereldzee

Boeken over oosterse tapijten rond de oude wereldzee

“Om de Oude Wereldzee” is de titel van een boek wat Abraham Kuyper in 1905 schreef. Honderd-en-tien jaar geleden deed hij dat. Hij was premier van Nederland geweest en was ook theoloog en journalist en oprichter van een universiteit. Hij besloot na zijn Boek Om de oude wereldzeepremierschap een historische reis te maken naar de landen rond de middellandse zee. Hij ging naar onder andere Oekraïne, Syrië, Soedan, Egypte, Marokko en Turkije. Een heel bijzondere reis, zeker voor die tijd! Van deze reis deed hij verslag in twee dikke boeken, die zo’n mooie band kregen dat ik er jaren geleden al eens een paar exemplaren van kocht. Staat mooi in de boekenkast, en ook temidden van deze boeken over tapijten op de foto.

Afgelopen televisie-seizoen was een achtdelige documentaireserie te zien die de IKON maakte. Een theoloog uit onze tijd (George Harinck) maakte met een cameraman dezelfde reis, aan de hand van het historische reisverslag. Telkens zie je hem in al die landen zitten met dat mooie dikke boek, waar hij stukjes uit voorleest. Ik heb de serie op uitzending gemist gevolgd, en vond het erg boeiend. Het gaat over botsende culturen en religies in heden en verleden.

“Om de oude wereldzee” werden en worden ook heel veel mooie tapijten gemaakt! Bekend zijn de tapijten die in landen als Turkije en Perzië worden gemaakt. In heel veel van onze westerse interieurs liggen ook tapijten en kleedjes van oosterse makelij. Voor wie hierin geïnteresseerd is, om meer van de achtergronden te weten, plaats ik een paar boeken in m’n shop. Er staan mooie foto’s in van die boeiende oosterse motieven en kleuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.