Tapisserie, de kunst van het borduren op stramien

Boeken Tapisserie
Tapisserie is het borduren op stramien waarbij het stramien helemaal bedekt wordt. Deze borduursteken kunnen gelijkvormig zijn (bijvoorbeeld de halve kruissteek) maar ook grote afwisseling vertonen (steken in meerdere richtingen en lengtes). Ik had een tapisseriewerk  met een bloemenvaas in m’n shop en die werd besteld en toen ik hem tevoorschijn haalde dacht ik: die ga ik missen. Sommige handwerken vind ik zelf zo mooi (maar ik vind het ook leuk als ze verkocht worden hoor). Een goed afscheids-momentje is om er dan nog even een paar foto’s van te maken. Ik legde er een paar boeken van Mary Rhodes bij. Dit boek uit 1974 is één van de mooiste boeken en denk ik ook bekendste die in die jaren verschenen op het gebied van tapisserie. Het begint met een korte geschiedenis van de Europese borduurkunst. Daarna volgt een hoofdstuk over het zelf ontwerpen van patronen en over het gebruik van borduurramen. Aan dat laatste wordt veel aandacht besteed, inclusief werkinstructies over het bevestigen en spannen van het stramien.
Het is een boek wat de kunst van tapisserie overzet van de historische setting naar de hedendaagse cultuur waarbij tal van mogelijkheden worden aangereikt om daar zelf mee bezig te gaan.
Het boek links onder is een patronenboek van DMC met mooie (en ook oude) voorbeelden. Hier blogde ik daar eerder over en zie je nog een paar exotische foto’s van dit mooie patronenboek.

Tapisserie borduren voorbeelden

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Ontvangst op een landgoed

Tijdschriften Verena voor zelfgebreide truien

Zwerfafvaldag

Vrolijk haken

Reacties

 1. Fien Giesen zegt:

  Ik heb zelf nog een paar hele oude boeken en patronen van tapisserie. Misschien interesse. Ik wil dat het goed terecht komt. Groet, Fien Giesen

 2. Els Brons-Dornseiffen zegt:

  Goedenmorgen,

  Kunt U mij zeggen wat het verschil is tussen gobelin en tapisserie werk?
  Ik zie bij beide de bv halve kruissteekjes.

  Dank voor Uw moeite, vriendelijke groet Els

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen