Tartan ruiten

Een tartan is een geruite, wollen stof, waar de Schotse Kilt van werd en wordt gemaakt. Elke ruit hoorde oorspronkelijk bij een bepaalde streek waar een wever de wollen stof in eigen patroon weefde. Later hoorde elke ruit bij een bepaalde Schotse Clan.
Het patroon van een tartan wordt gemaakt door met afwisselende stroken gekleurde draden te weven, zowel in de schering als in de inslag, met rechte hoeken ten opzichte van elkaar. Door te variëren met de breedte van de strepen, de kleuren, en de contrasten zijn zo vele verschillende patronen ontstaan.

In de zeventiger en tachtiger jaren waren tartan-patronen volop in de mode en mijn moeder, zussen en ik droegen in die tijd wollen plooirokken in deze mooie ruiten. Nog steeds spreken de ruiten me aan en ik vind het dan ook leuk om een (synthetische) deken in de auto te hebben liggen waarvan de kleuren en streepverdeling teruggaat op een oud Schots patroon. Af en toe komt die deken ook even ùit de auto, zoals een tijdje geleden toen ik zin had om even op een dijk naar de weidsheid te staren. Ik liet al eerder een foto zien van deze deken op dat plekje en nam me voor om later nog een blogje te maken waarin ik enkele boeken kan laten zien over de Schotse Tartans.

Al in 1881 verschenen er overzichten van de vele Schotse ruiten, die verbonden zijn aan de Schotse clans (families of stammen). De laatste twee boekjes in het rijtje van vier hieronder zijn herdrukken van het meest-gebruikte boekje: The Scottish Clans and their Tartans.
Het tweede boekje is een mooie uitgave die ook veel over de geschiedenis vertelt, en via mooie foto’s toont hoe prachtig die ruiten in het landschap passen. Het eerste boekje is een uitgave van het Nederlandse Weefcontact. Gelukkig heb ik van dit deskundige boekje meerdere exemplaren want de Schotse ruit is een Evergreen die ook nu weer in het modebeeld past.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013