Mijn oudste ’tapisserietasje’ ontstond lang geleden. Ik had twee oude stoelen geërfd van een tante en die stoelen bekleedde ik zelf opnieuw. Toen hield ik het oude bruine fluweel over, wat jarenlang op die stoelen had gezeten. Te mooi om weg te gooien, vond ik. Er was ook juist een oud borduurwerkje mijn huis in gedwarreld. Ook te mooi om niks mee te doen. Ik haalde het borduurwerkje los uit de lijst en combineerde het met het bruine fluweel. Van dikke wol haakte ik een hengsel en was blij met het resultaat. Dat oude tasje nam ik vandaag mee!
We gingen naar Deventer en kregen een hagelbui over ons heen. De laatste meters rènden we naar De Waag. Daar zat iemand op de grond en die fotografeerde de hagel, omdat het de eerste keer was dat het deze winter hagelde. “Dat kan ik ook!” dacht ik, en ik fotografeerde net als hij de straatstenen. Wat eigenlijk gek is, dus ik legde m’n tas maar even neer. En daarna maar eens naar binnen!
In de de oudste Waag van Nederland is een museum. In Deventer worden al honderd jaar blikken gemaakt en momenteel is er in dit museum een tentoonstelling over blik: Van conserven tot kunst.
Vroeger gewone verpakkingsmaterialen (maar wel héle mooie!) en nu museum-stukken. Het museum heeft de grootste blik-collectie van het land: meer dan 6000. En daar zitten hele mooie bij. Bedrukt blik is er vanaf circa 1870. Verpakkingsblik wordt gebruikt voor cacao, chocolade, beschuit, koekjes, tabak, sigaren, appelstroop, koffie en thee. Dit zijn allemaal luxe artikelen waarvoor een aantrekkelijke verpakking belangrijk is. Vooral in de begintijd maken de fabrikanten die blikken zò mooi dat ze heel lang in gebruik blijven.
“Als blik vandaag de dag zou zijn uitgevonden, dan zou het dè verpakkingssensatie van de 21e eeuw zijn.” stond naast deze blik-muur te lezen.
De tentoonstelling geeft veel achtergrondinformatie over hoe blik een grote rol heeft gespeeld in de geschiedenis, en hoe blik juist in onze tijd opnieuw ontdekt en gebruikt wordt. Ik keek nog naar een filmpje over de recycling van blik, wat door het hergebruik van grondstoffen eigenlijk heel milieu-vriendelijk is.
Het was gewoon een fijne tentoonstelling om op zaterdagmiddag te bezoeken. En fijn om daar rond te lopen met m’n milieu-vriendelijke tasje, gemaakt van oude materialen. Mijn tas en ik voelden ons daar prima op ons gemak.