Te strak of te los

Gebreide sokken en gehaakte tasjes, liefst in kleurverloopgaren, zijn heel hip op handwerk-socials en ik had ze al vaak voorbij zien komen. Nu had ik de kans om ze kant en klaar te kopen: lekker makkelijk! De paarse sokken kocht ik op een vrijmarkt, toen het daar nog lekker rustig was en je makkelijk een praatje kon maken. Er stond een heel gezin achter het kleedje en ik kreeg uitleg: De sokken waren door oma gemaakt maar zaten te strak dus daarom lagen ze nu hier. Nu moest ik even nadenken. Ik had best wel zin om die sokken te kopen, maar als ze die tiener achter het kleedje te strak zaten, zouden ze bij mij dan ook niet te klein zijn? Ik maakte een inschatting en vond dat ik het er wel op kon wagen. Voor een euro’tje mocht ik de sokken in m’n tas stoppen.

Later kocht ik zo’n leuk gehaakt tasje, ook een hit in handwerkland. Niet te lang over nadenken, gewoon betalen en weer doorlopen. Pas toen ik thuis was had ik tijd om me af te vragen  waarom die hengsels zo draaien. Ik keek er eens naar en zag het al: de laatste rand van vasten was juist veel te lòs gehaakt, waardoor het hengsel gaat kringelen en draaien.

Dus het ene te strak en het andere te los. Maar wèl allebei hip en met liefde en plezier gemaakt met mooie garens. Ik zit er niet mee en ga ze gewoon lekker gebruiken. Hoewel: die sokken zitten echt héél strak en zijn haast niet aan en uit te trekken zijn omdat de opzetrand niet meerekt. Ik snap wel dat die tiener tegen oma zei dat ze die sokken toch niet fijn vond zitten en dat ze ze wegdeed.
Maar eigenlijk is het ook wel leuk om te zien dat iederéén foutjes maakt bij het haken en breien. Het is natuurlijk fijn om het in één keer goed te doen, maar zo gaat het nou eenmaal niet. Toch wel een goede tip: zorg dat je de opzetrand niet te strak maakt en de afwerkrand niet te los.

4 gedachten over “Te strak of te los”

 1. Beste. Margriet. Een te strakke opzetrand is te vermijden door op te zetten op twee naalden .dat doen wij al jaren. Werkt goed.
  Groetjes, Evelize.

  1. Nelleke Klevering

   Beste Margriet
   Ik had dit euvel ook inderdaad. Nu zet ik op met 3,5 als ik met 2,5 brei. Ik zet alle steken op 1 naald 3,5 en dan verdeel ik ze over 3 naalden 2,5. Ik begin de verdeling bij de eerst opgezette steek (dus wel rondbreinaalden 3,5 gebruiken), zodat ik er nog steken bij kan breien of af kan halen indien ik verkeerd geteld heb. Handig!

   1. Margriet Hof

    Dat klinkt ingenieus handig! Voor breiwerken met weinig steken en grote naalden, zal dit niet nodig zijn, maar voor breiwerken met veel steken, die dus ook op kleinere pennen worden gebreid, lijkt me dit heel slim!

  2. Margriet Hof

   Hallo Evelize,
   Die tip heb ik inderdaad vroeger ook wel eens gekregen, maar ik vond het toen weer veel te los worden. Dus toen heb ik er een gewoonte van gemaakt om een breipen van een halve of soms hele maat groter te nemen voor het opzetten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.