Tentoonstelling: Aan de hand van de maakster

Boekje Op maat gesneden

Binnenkort wordt in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen de tentoonstelling “Aan de hand van de maakster” geopend. De textiele handwerktechnieken waar wij nu veel bewondering voor hebben werden in de vorige eeuwen als alledaagse taak uitgevoerd. Handwerken vormde een onmiskenbaar onderdeel van het dagelijkse werk van moeder en dochter. Deze handwerktechnieken zijn nog steeds populair, maar nu vooral als hobby. Het Zuiderzeemuseum speelt hierop in en bereidt een mooie tentoonstelling voor, waar ik op diverse manieren al op werd gewezen. Ze gaan de mooiste en meest boeiende stukken uit hun eigen collectie tentoonstellen, maar er komt ook werk van anderen te hangen. En ze stellen hun atelier open en organiseren masterclasses op het gebied van Marker-handwerktechnieken, Smokken en de Rode schoolmerklapjes. Voor handwerkliefhebbers dus zeker een inspirerende plek om naar toe te gaan.  Verdere informatie over deze te verwachten mooie tentoonstelling vind je op hun eigen website.

Of het museum nu opnieuw naar aanleiding van deze tentoonstelling een boekje gaat uitgeven, dat weet ik niet. Maar ik heb in mijn shop een boekje wat ze een tijd geleden uitgaven: Op maat gesneden. Dit geeft een overzicht van de streekdracht die het Zuiderzeemuseum heeft bewaard, tentoongesteld en beschreven. Veel uitleg en prachtige foto’s.

Op de foto de klederdracht-patronen voor poppen, waar ik een tijdje geleden een serie blogjes over startte. Dat is een beetje in het slop geraakt. Ik ga er nu weer mee verder.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Rond gehaakt van schapewol

Roodborstjes

Postzegels met schilderijen van Van Gogh

Rode geborduurde randen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen