Tentoonstelling Anna Paulowna: kleurrijke koningin

Anna Paulowna kwam 200 jaar geleden naar Nederland. Ze was de zuster van de Russische tsaar, uit het oude Romanov-geslacht en de kleindochter van Catharina de Grote. Op 21-jarige leeftijd trouwde ze met de Nederlandse Prins Willem van Oranje, die later koning Willem II werd. Anna hield van keizerlijke glans en glitter en nam kisten vol met kostbaarheden mee. Stoffen, juwelen, meubelen kwam allemaal naar Nederland. En ook koks, zangers en priesters.
Anna Paulowna was niet alleen een opmerkelijke koningin, maar ook een sleutelfiguur in de lange relatie tussen Nederland en Rusland. De jaren dat zij naast koning Willem de koningin is, behoren tot haar mooiste jaren. Tijdens ontvangsten en grote ceremoniën wordt grote pracht en praal getoond en verschijnt zij als de Grand Lady: gekleed in kostbaar goud lamé, kant en hermelijn en haast bedolven onder haar kostbare juwelen uit Rusland.
Helaas overlijdt Willem II in de bloei van zijn leven, hij is maar 8 jaar koning geweest. Maar de invloed van Anna Paulowna is groot gebleven.
En nu is er dan een prachtige tentoonstelling over haar, ingericht in Paleis het Loo. De tentoonstelling werd in oktober geopend door koningin Maxima en kreeg veel publiciteit. Ik ben er nog niet geweest, maar kan beter niet meer zo lang wachten met erover te bloggen, want de tentoonstelling duurt nog maar drie weken, dus er is niet zoveel tijd meer over, als iemand er nog naar toe wil gaan.

Het gebeurt soms dat vrienden of kennissen ons willen opzoeken en eerst nog wat in de omgeving willen zien of doen. “Ga naar paleis het Loo!” zeg ik dan. “Goede tip!” heb ik nu al een paar keer gehoord, wanneer ze dat ook deden en na afloop bij ons op bezoek kwamen. Vorige week gingen vrienden van ons naar dit paleis en genoten van al het moois, en daarna kwamen ze bij ons eten. En nu kreeg ik als bedankje deze kaart toegestuurd: gekocht in het paleis en nu naar mij opgestuurd voor de gastvrijheid. Aan de hand van deze kaart schrijf ik nu dit blogje over om anderen nog op deze bijzondere tentoonstelling te wijzen.

En een extraatje: Als je van ver komt, en je hebt zin om na afloop bij mij op bezoek te komen: Welkom!
Deze uitnodiging geldt zolang als deze tentoonstelling duurt, tot 5 februari.
Ik ben niet altijd thuis, maar wie weet kan ik je of u ontvangen en dat zou leuk zijn. Dan spreken we wat af. Mijn bezoek heeft nu al een paar keer bevestigd: deze tentoonstelling op het Loo is echt de moeite (en de reis) waard. Dus wie weet tot ziens hier in Apeldoorn!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Buxus aangetast

Naar de handwerkbeurs

Pinksteren en kasteelmuren

’n Lapje en ’n Draadje in 2017

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen