Tentoonstelling Breien! in het Fries Museum

Kroonluchter met breisels in Fries museum
In het Fries Museum in Leeuwarden is een langlopende tentoonstelling “Breien!” Het museum is zelf ook al een kunstwerk: een prachtig gebouw. De receptioniste heette ons (mijn man en mij) van harte welkom en ik vroeg of er al veel breisters de tentoonstelling hadden bezocht. “Heel veel! zei ze, en wat me daarbij opvalt dat het allemaal warme mensen zijn, een geïnteresseerd publiek.” Dus bij deze heb ik het aan alle breisters doorgegeven: wij worden geobserveerd als warme en geïnteresseerde mensen! En toen mochten we – verwachtingsvol – doorlopen. Ik had er zin in!

Vitrine 1934 tentoonstelling Breien
De tentoonstelling bevindt zich in vier zalen. In de eerste zaal was een overzicht van hoe het breien zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Kleine vitrines op ooghoogte gaven telkens een tijdsbeeld en dat was heel interessant. Rond 1500 werd er in Fragment handschoen in vitrineNederland nog niet gebreid; vrijwel alle stoffen werden geweven. De tachtig-jarige oorlog bracht de techniek van Spanje naar Nederland. Alleen de elite kon zich het kostbare breiwerk veroorloven. Eén van de oudste vondsten is een fragment van een bisschopshandschoen, waarin gouddraad is verwerkt: statusverhogend. In de 16e eeuw was het breien iets voor mannelijke professionals. Er komen gilden die zich specialiseren in kousen of wanten. In 1598 vindt een Engelse dominee de eerste breimachine uit. Die kousenweefmachine is een revolutie, maar er blijft voorlopig nog volop handmatig gebreid worden.
Tot dan toe breit men alleen met wol en stug linnen, maar dat verandert als de VOC iets nieuws meeneemt uit India: katoen! Een wereld aan nieuwe mogelijkheden wordt geopend. Het nieuwe materiaal is luchtig en vervilt niet. Lange tijd kan alleen de elite zich dit luxe materiaal veroorloven.

En zo gaat het verhaal via die vitrines verder. Ik vond die presentatiegebreid truitje in vitrine Fries museum in de vitrines uitermate boeiend, en zal er zeker in latere blogjes zeker nog op terugkomen. Maar voor dit verslag sla ik even een paar eeuwen over en dan kom ik aan het eind van het vorige millennium. Toen publiceerde de Libelle een patroon voor een tas die ik wel leuk vond. Ik breide die tas na, met stevige kabels in het midden, maar daarna gebruikte ik hem zelden. Vanmorgen vroeg op zolder gezocht en gelukkig: ik kon hem vinden! Die tas nam ik mee en vond het heel leuk om hem aan de breisel-boom te hangen die in het midden van die eerste zaal stond. Mijn twintig jaar oude gebreide tas in het moderne Friese museum!

Boom-met-breisels-in-Fries-museum

Illustraties uit Ik-leer-breien
In een andere zaal waren de illustraties uit het boekje “Ik leer breien” op de wanden aangebracht. Superleuke tekeningen! Helaas heb ik deze boekjes nu niet meer in m’n shop staan. In december gaf ik er een paar weg bij een give-away, maar ik hoop nog wel weer eens wat van deze boekjes tegen te komen. Ze waren heel populair in de vijftiger jaren.

oude-breiboekjes

Vitrines met oude breiboekjes. De rechterboekjes herkende ik want daar had ik er pas één van verkocht en binnenkort komt er nog één op m’n shop!

Twee-gebreide-truien-in-Fries-museum
De rode trui met strepen is ontworpen door Nancy Marchant, zij was in de tachtiger jaren textiel-ontwerpster bij Ariadne en heel veel vrouwen hebben haar truien nagemaakt. Veel herkenning voor de vijftigers en zestigers onder ons: zò breiden we tientallen truien in die jaren!

Gebreide mutsen in Fries museum
Prachtig zeer fijn breiwerk voor mutsen en handschoenen. Hier ga ik ook nog een keer op terugkomen met mooie produkten voor m’n shop.

Oude gebreide tas in Fries museum

Bij het verlaten passeerden we weer die boom-vol-breisels. Ik had nog een andere gebreide tas meegenomen naar het museum: deze prachtige oude tas. Ik kocht hem afgelopen zomer op een antiekmarkt en bij het afrekenen vroeg ik aan de verkoopster of ze wist van wie hij was geweest. “Ja, van tante Pietje!” zei ze. Daar heb ik toen over geblogd en dat kun je hier nog nalezen. De tas staat in m’n shop en nu ik hem zelf een dagje heb gebruikt kan ik zeggen: het is een prachtige en praktische tas! En vooral reuze leuk om mee te nemen naar een tentoonstelling over Breien!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Een mooi gedekte tafel

Oude DMC boekjes

“Even laten weten dat ik aan je denk”

Margrietjes of sneeuwvlokken?

Comments

 1. Dé manier om jezelf te ontspannen is toch een handwerkje in je hand nemen.
  En of dat nou een breiwerkje is of haak- of borduurwerk….handwerken is het nieuwe mindfullness (om maar even een trendy -ook al engels- term te gebruiken)

  Dus nogal logisch dat we warme mensen worden gevonden 😀
  Geïnteresseerd ook, want je weet nooit of je niet een leuk ideetje opdoet of een mooi patroontje.

  Ik realiseer me ook dat ik op de Handwerkbeurs in Zwolle iemand (misschien Gieneke Arnolli zelf) zag lopen die reclame maakte voor deze tentoonstelling met een mooie gebreide tas.

  Deze tentoonstelling wil ik dan ook zeker bezoeken. Nu “help ik mezelf” met jouw leuke foto’s 🙂

 2. Patricia Caminada zegt:

  Leuke foto’s. Het lijkt me een reuze interessant uitje, maar mijn echtgenoot loopt voor dit soort dingen echt niet warm. Hij vindt dat handwerkgedoe maar niets. Jammer voor mij (en voor hem ook). Maar misschien kan ik de handwerkclub warm maken voor een dagje Friesland. Al zijn de meeste haaksters, het breien zit er ook wel hier en daar. Gisteravond met 21 vrouw begonnen aan 2 Cals, dus we vervelen ons niet.

  • Dag Patricia,
   Echtgenoten vergissen zich wel eens, er lopen onverwacht veel mannen over de tentoonstelling en verder is er in het Fries Museum veel meer te zien dan de breitentoonstelling. Princessehof is natuurlijk ook mooi als alternatief.

   • Margriet zegt:

    Ja, daar zijn wij – samen met mijn echtgenoot dus – ook na afloop geweest. Fries Museum en Princessehof zijn vlakbij elkaar en een mooie combinatie voor een dagje Leeuwarden.

 3. Hiltje Visbeek Blumers. zegt:

  Hallo Margriet.
  Wat een leuk blog over breien in het fries museum.
  wij wonen er dicht bij en ga er dit jaar beslist nog heen.gr Hiltje.

 4. Margriet zegt:

  Bedankt voor jullie reacties!
  En als je een echtgenoot hebt die je moet overhalen om mee te gaan: het Princessehof is vlakbij, en dat is voor mannen ook heel leuk om naar toe te gaan!

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen