In het Singermuseum in Laren is een tentoonstelling van schilderijen van Breitner, die wordt gezien als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de late 19e eeuw. Hij werd de ‘de schilder van Amsterdam’ genoemd, en ‘Nederlands impressionist’, die veel stadstaferelen vastlegde met trefzekere en soms grove penseelstreken, en voor latere generaties zichtbaar maakte hoe het leven in die stad was. Sommige schilderijen zijn gemaakt toen het elektrische licht net voor het eerst werd gebruikt, waardoor er ook ’s avonds een stadsleven ontstond. Het was nieuw dat hij die stad-bij-avond zo weergaf.
Deze tentoonstelling legt vooral de nadruk op de vernieuwende werkwijze van Breitner om krachtig met kleur te werken. Dat werd in het museum nog extra versterkt doordat de muren ook in bijpassende kleuren waren geverfd, waardoor de tentoongestelde schilderijen nog meer zeggingskracht hebben. Ik heb al langer de gewoonte om alles wat ik mooi vind te fotograferen, en in zo’n museum ben ik niet de enige die foto’s maakt van de schilderijen. Zo’n foto helpt om de indruk langer vast te houden.
Dit keer ging ik op zoek naar schilderijen met mensen mensen in kleding van toen, en dat was eigenlijk zo’n beetje èlk schilderij. Zò was dus het (stads)beeld, aan het eind van de 19e en begin 20e eeuw.
Het laatste schilderij in deze laatste collage heet ‘Naar de Markt’ en hierin is volgens het bordje goed te zien hoe vrij en zelfverzekerd Breitner na het voltooien van de kimonoreeks te werk durfde te gaan. De vrouw en haar mand bestaan uit grote vormen, gemodelleerd uit alleen maar kleur. De contrastkleuren oranje en blauw versterken elkaar. En door de lichte achtergrond knallen de kleuren van het doek.
Dit schilderij was op een halve muur ook heel groot weergegeven en dat was een leuke sensatie om daar voor te staan. Je ondergaat dan die kleurenexplosie op een bijzondere manier. Ik had een museumtasje meegenomen, en dat hield ik er even voor:
2 gedachten over “Tentoonstelling Breitner”
Toevallig was ik er dinsdagochtend: het is een top-tentoonstelling. Zoiets zeg ik niet snel, maar hier klopte het allemaal. Leuk om het hier ook te zien. En na afloop even door de beeldentuin van Oudolf, die ook al kleur begon te krijgen.
Leuk dat jij er ook bent geweest. Ik vond het ook een heel mooie tentoonstelling, waarbij de uitleg op de bordjes en de muur ook veel toevoegde aan het kijkgebeuren.