Tentoonstelling De Rode Draad

Borduren was een vaardigheid die meisjes in het hele land moesten leren: dus ook in Bunschoten en Spakenburg. In het museum van dit karakteristieke vissersplaatsje is een tentoonstelling gewijd aan De Rode Draad: met mooie oude borduurwerken die ook hier vroeger zijn gemaakt.

De merklappen geven een beeld van hoe in het hele land de alfabetten en de versierende randjes zijn geoefend. De bewaarde lapjes zijn nu weer inspirerend èn geven een beeld van de vroegere vaardigheden.

Een belangrijk deel van de tentoonstelling is ingeruimd voor borduurlappen uitgevoerd in wol op stramien. Deze zijn aan het eind van de 19e eeuw gemaakt en zijn bekend onder de naam Berlijns wolwerk. De patronen en het garen werden enorm populair en het is dan ook niet verwonderlijk dat ook in Bunschoten-Spakenburg veel Berlijns wolwerk bewaard is gebleven.
Er waren ook stoplappen te zien en wat al die borduurwerken met elkaar gemeenschappelijk hebben is het persoonlijke karakter van het handwerk, dat door vele generaties vrouwen is beoefend. Dit vormt ‘de rode draad’. Het is nu de tijd dat bijna elk museum in ons land de eigen collectie borduurwerken uit het archief haalt en er een tentoonstelling van maakt. Zo wordt de draad ook weer doorgetrokken naar onze tijd!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.