Tentoonstelling Hoge Luchten

Een nieuwe trend in musea: reizende tentoonstellingen met schatten uit het Rijksmuseum. Eerder waren er tentoonstellingen met schilderijen rond het thema Lage Landen en Koele Wateren. Nu is er een tentoonstelling rond het thema Hoge Luchten. In maart is deze nog te zien in Zutphen en daarna gaat de collectie naar Hoorn, Bergen op Zoom, Harlingen, Gouda en Venlo. Een boeiend concept!

Wij gingen vandaag naar Zutphen en zagen hoe het accent niet alleen ligt op wolkenformaties boven het open landschap, maar ook op de lucht boven en in steden. Sfeervolle impressies uit verschillende jaargetijden tonen hoe Nederlanders vroeger leefden in de steden.

Ik zoomde wat in op een paar schilderijen. Daarbij kwam het accent meer op het textiel. Er hangt altijd wel wat te drogen over een lijntje.

Of er lopen mensen op de Dam die maar al te graag gezien wilden worden in hun luxe kleding. Zo’n schilderij geeft ook een mooi beeld hoe deze dure kleding paste bij de mooie stad. Nog heel lang was er het besef dat je je zo netjes mogelijk moest kleden als je ‘de straat op ging’ en dus gezien kon worden.

We zagen alle schilderijen, lazen alle bordjes, luisterden naar de audiotour en merkten hoe daarbij het woord ‘vrijheid’ meermalen werd benoemd. Toen we het museumgebouw weer uitliepen, zagen we hoe de Oekraïense vlag wapperde van het tegenover gelegen gebouw. Tegen een hoge, blauwe lucht. Gelijk weer terug in de werkelijkheid van nu.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.