Tentoonstelling Uit de Mode in Museum Utrecht

Je loopt een glazen verbindingsstuk door tussen twee oude gebouwen die vroeger een klooster waren, en ineens ben je in een bijzondere modewereld waar je even verbaasd om je heenkijkt. Wat is dit? Het is de tentoonstelling modetentoonstelling Uit de Mode in het Centraal Museum in Utrecht.  Gister was ik daar en bekeek alle jurken aandachtig. Het museum heeft een rijke modecollectie van meer dan 10.000 items en daarvan zijn er nu honderd te bezichtigen. Aanleiding voor de tentoonstelling was dat het 100 jaar geleden was dat het museum systematisch begon met het aanleggen van een collectie, die de moeite van het bewaren waard was. Aan dit soort collecties is te danken dat we nu een beeld hebben van de soms spectaculaire robes en creaties uit vroeger tijden. Tegenwoordig ligt de nadruk van het verzamelbeleid meer op conceptuele en hedendaagse (inter)nationale mode.

Mode wordt steeds meer op waarde geschat als een integraal onderdeel van onze cultuur. Een modebeeld weerspiegelt een samenleving op zowel persoonlijk als maatschappelijk vlak. Ook worden de modeontwerpen nu gezien als onderdeel van het kunstenspectrum.
Aan het eind van de 19e eeuw kwam er bezwaar tegen de mode die vaak zo beperkend was voor vrouwen. Tailles waren veel te strak ingesnoerd of hoge hakken belemmeren het lopen. De japon links op deze foto is een zogenaamde ‘Reformjapon’ De vorm ontstond door plooien en een soepelvallende stof waar zo min mogelijk in hoefde te worden geknipt.

Na afloop van ons tentoonstellingsbezoek praatte ik op dit terras van het museumcafe samen met een jonge vrouw over allerlei verbindingen en connecties. Op onze mobieltjes volgden we even het nieuws over het zojuist gepresenteerde regeeraccoord. Op de achtergrond de glazen overbrugging tussen de oude gebouwen. Vroeger klooster, en nu decor van de schoonheid en kracht van mode. Elk museumbezoek is ook een soort verbinding met vroeger, die je dan even ervaart. Deze tentoonstelling trekt veel publiek en is nog te bezichtigen tot eind oktober.
Ik had een hele leuke tas mee, en die vergat ik te fotograferen op deze oranje stoeltjes. Toen in een volgend museum maar even op de grond gelegd.

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Een oude Magnolia kan nog prachtig bloeien

Dorus Rijkers

Post met postcode

Borduurwerkje als metgezel

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen