Textiel ABC

bleek op openlucht museum

De Vereniging Textieletikettering voor Was- en Strijkbehandeling gaf eens een leuk boekje uit over de “Aankoop en onderhoud van textiel”. En daarin staan veel wetenswaardigheden. Zoals een paar pagina’s met definities van veel voorkomende stoffen en behandelingen. Ik noem er een paar:
Merceriseren: Om katoen een glans te geven, die bestand is tegen wassen, wordt deze gemerceriseerd. Dat is een behandeling met loog onder spanning.
Decatiseren: Een fixatiebehandeling met stoom verleent wollen stoffen glans, een soepele greep en vermindert de neiging tot krimpen.
Durable Press: Een veredelingsprocédé toegepast op geconfectioneerde kledingstukken, waardoor ze kreukherstellend en vouw-houdend en vormvast worden gemaakt.
Vollen: Het doen vervilten van wollen stoffen om ze dichter en zwaarder te maken.

Interessant. Maar het grootste deel van het boekje Textiel ABC bestaat boekje textiel abcuit informatie over wassen, drogen, chemisch reinigen. Voor allerlei soorten textiel worden aanwijzingen gegeven hoe het het beste gereinigd kan worden. Scheerwol en halflinnen en voeringsstoffen: alles verdiende een eigen etiket met voorschriften voor de was. Wat wisten onze moeders veel, die al die voorschriften zorgvuldig toepasten.

Nu gebruiken we dit soort boekjes en naslagwerken niet meer zo vaak. We stoppen het gewoon in de wasmachine en zien wel hoe het er weer uitkomt en dat gaat meestal wel goed. Maar één tip-van-vroeger is het nog altijd heel erg waard om opnieuw door te geven, en die tip wordt in het Openluchtmuseum ook jaar-in-jaar-uit uitgedragen. En dat is het bleken van de linnen of katoenen lakens op een bleekveldje. De afgelopen dagen heb ik het zelf ook met succes toegepast. In een katoenen gehaakte tas zat een grote vlek. Wassen alleen hielp niet. Dus legde ik de tas een paar dagen in de overvloedige zon, op m’n grasveldje, en maakte ik hem steeds nat. Zo kon de vlek uitbleken. Nog één mooie tropische dag vandaag om deze tip ook voor andere hardnekkige vlekken toe te passen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013