Textiele vondsten uit de Gouden Eeuw

Nog een ander topstuk is opgedoken uit het Palmhoutwrak: een trouwjurk! Deze is ook tentoongesteld in het museum Kaap Skil op Texel.
Deze zeventiende-eeuwse jurk bestaat uit losse onderdelen die in één kist zaten. Oorspronkelijk was de jurk waarschijnlijk van licht gekleurd zijde. De huidige, bruinachtige kleur is het effect van bijna vier eeuwen op de zeebodem. De jurk is over het hele oppervlak bedekt met zilveren versieringen. Deze bestaan uit kleine zilveren plaatjes, die in de vorm van liefdesknopen in het zijde zijn geweven in een herhalend patroon van in elkaar geknoopte harten.

En dan de zijden kousen! Onder leiding van Gilian Vogelsang zijn in Leiden replica’s gemaakt. In een filmpje in het museum wordt een toelichting gegeven. Zij zegt o.a.: “Als je geen replica maakt, is de helft van de informatie weg.” Door het precies nabreien van deze kousen is heel veel informatie weer ‘boven water’ gekomen.
Als je de gelegenheid hebt om deze tentoonstelling te bezoeken dan zou ik dat zeker doen! Het is bijzonder om zò dicht te staan bij textiele schatten van vier eeuwen oud. Afbeeldingen op o.a. schilderijen, die we natuurlijk al heel lang kennen, krijgen ineens een heel andere dimensie door het weten dat deze kostbare kleding er inderdaad ècht zo is geweest en er zo heeft uitgezien. Een vondst als deze is uniek in de wereld. Ik vond het bijzonder om deze tentoonstelling te bezoeken en een paar foto’s te laten zien op mijn blog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.