Textielkaarten handwerkende vrouwen

Twee textielkaarten handwerkende vrouwen

Dit jaar heb ik geen vakantiegroeten gekregen met mooie plaatjes van blauwe luchten uit verre landen. Maar wèl deze twee prachtige textielkaarten! Ik kreeg ze kort na elkaar, beide van blog-lezeressen die tevens vriendinnen zijn, en ik ben er heel blij mee! Niet alleen de kleurenovereenkomst is frappant, maar ook de gedrukte tekst op de achterkant van de kaart. De kaart links vermeldt: “Strickendes Mädchen auf Ofenbank”. Ik vind het een haast ontroerend plaatje: hoe het meisje daar zit op dat betegelde plekje bij de oven. De vriendin die hem stuurde is er speciaal voor op zoek gegaan en vond hem in Interlaken. De kaart rechts is gekocht in het Mauritshuis. Hij laat een schilderij zien van Gerard ter Bosch wat als titel heeft: “Handwerkende vrouw bij wieg”. Veel overeenkomsten dus in deze kaarten: de kleuren, het handwerken, vriendinnen die aan me dachten. Maar ook een groot contrast tussen die beide kaarten: het verschil in omstandigheden waarin deze vrouwen verkeerden! Het meisje is wat haveloos, de vrouw bij haar wieg straalt één en al luxe uit. Beide achtergronden zijn interessant voor handwerkliefhebbers. In onze tijd met een opleving van alles wat met handwerk te maken heeft, weten we: handwerk werd vroeger door de elite gedaan, maar ook door arme vrouwen uit noodzaak.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Pagina uit het nieuwe handwerkboek

Poppenhuizen

Textielkaart uit Finland

Internet-bruggen

Drie rokjeskaarten uit Spanje

Drie rokjeskaarten uit Spanje

Reacties

 1. Die kleine meid zit in ieder geval lekker warm met haar kontje op de kachel. Dat is ook luxe, nietwaar??
  Arm zijn en kou lijden is dubbel zwaar. Maar rijk zijn en kou lijden is ook niet te verkiezen.
  Ik weet het, het slaat nergens op…..
  Dag hoor, Rya

 2. Wat een prachtige kaarten Margriet! Zó sfeervol. Ondanks de armoede, heeft die linkse toch iets rijks, vind je niet?
  Je hebt heel wat geschreven deze zomer. En veel mooie foto’s gemaakt. En ik moet je natuurlijk ook nog feliciteren met de verjaardag van jullie zoon. Wat een leeftijd al hè. Je kan je het vaak niet voorstellen dat er al zo veel jaren voorbij zijn.
  Ik merk dat er regelmatig dames via mijn site naar jou gaan. Dus de link werkt wel!!
  Ik wens je een heel fijn weekend en liefs van mij.

 3. Margriet Hof zegt:

  @ Rya: Jawel, dat sloeg best wel ergens op! Arm maar warm maakt het wel degelijk aangenamer!
  Deze foto publiceerde ik ook op google plus en daar kreeg ik een reactie van iemand die zei dat haar oma vroeger 10 pennen per dag moest breien. Die eerste foto plaats ik ook wel in die tijd.
  En van jou kreeg ik ook gister ook prachtige textielkaarten! Die komen nog op m’n blog!

  @ Chris: Ja, veel geschreven deze zomer! Ik hou van schrijven en er is ook heel veel om over te schrijven! Leuk om weer van je te horen en ik ben blij met jouw link!

 4. Prachtige kaarten! De rechterkaart vind ik ook zo ontzettend mooi zodat ik deze onlangs voor mijzelf kocht in de museumwinkel van Het Mauritshuis.

  • Margriet Hof zegt:

   @ Berthi: Wat leuk! Dat doe ik ook wel eens. Eigenlijk al vanaf de eerste keer dat ik het rijksmuseum bezocht heb ik er een gewoonte van gemaakt om één kaart te kopen van een schilderij wat me aansprak. Jammer dat ik niet van het begin af aan ook de datum erop had geschreven.

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen