Textielkaarten van schilderijen

Van de belangrijkste en de mooiste schilderijen werden ansichtkaarten gemaakt. Soms werden ze verstuurd, en soms bewaard in een doosje of blikje omdat ze zo mooi zijn. Vaak is er na een museumbezoek de behoefte geweest om iets vàst te houden van alles wat iemand gezien heeft. Dan kocht je een kaart in de museumwinkel en kon je er nog eens naar kijken.

Nu we niet naar musea kunnen is het mooi om deze manier even te kijken naar de indrukwekkende en informatieve schilderijen die vier eeuwen geleden werden geschilderd, en die nu tot de nationale kunstschatten horen. Vanuit textiel-oogpunt zijn ze interessant vanwege het vele kant wat wordt gedragen door de rijke dames en heren, bijvoorbeeld door de familie Tulp. Of omdat de Linnenkast is geschilderd, die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in vroegere huishoudens. Of omdat te zien is hoe in de deftige milieus een Kraamkamer eruit zag, met veel kostbare stoffen. Elk schilderij geeft een indruk van het luxe leven wat sommige rijke mensen vroeger hadden.

Deze kaarten heb ik in m’n shop geplaatst en ik ben benieuwd of er vraag naar is. Toen het nog niet zo gebruikelijk was om in musea overal foto’s van te maken, waren die kaarten een belangrijke manier om de indrukken vast te houden. En nu is een blogje een leuke manier om deze acht-pracht te laten zien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.