Textielmarkt in Maarn

In Maarn werd vandaag de jaarlijkse ledenmarkt van de Nederlandse Kostuumvereniging gehouden, en tevens de textielmarkt. ’s Morgens is de gehuurde ruimte alleen toegankelijk voor leden, en ’s middags kunnen ook andere textiel-liefhebbers en verzamelaars genieten van het kleurrijke en gevarieerde aanbod. Op zulke dagen neem ik slechts spaarzaam een paar foto’s: het is tenslotte handel van anderen en die plaats ik niet zomaar op internet. Als ik van plan ben om iets te kopen, dan vraag ik soms aan de verkoopster of ik het item even mag fotograferen liggend op de kraam. Dat geeft dan voor de lezers van m’n blog ook een beetje een beeld van deze markt. Hier kocht ik authentieke Staphorster jasbeschermers en daar ben ik blij mee.

Textiel-verzamelen is een bijzonder leuke hobby voor veel vrouwen en jarenlang kan het enorm leuk zijn om te zoeken en speuren naar iets wat bij je verzameling past. En ook om je kennis te vergroten door het bestuderen van de boeken die over een bepaald onderwerp zijn verschenen. Maar bij het ouder worden breekt dan vroeg of laat het moment aan om te gaan ‘ontzamelen’. Deze markt in Maarn is dan een goede plek om je mooie goederen opnieuw te koop aan te bieden. En zo gaat mooi handwerk vaak over naar andere eigenaars. Zoals deze geborduurde pantoffels en een geweven sjaal uit Indonesië, die ik vandaag mocht kopen.

En deze kleine servetjes met prachtig geborduurde blaadjes. Ik meende ze te herkennen als een ontwerp van Gerda Bengtsson en was er gelijk verliefd op. En die cryptische pannelappen met rebus: Unless the (kettle) boling (B), filling the (teapot) spoils the (tea). Die had m’n tante vroeger, en zo gaat dat vaak: als je iets nog van vroeger kent, ben je eerder geneigd om er een verzameling van te beginnen. Het begin is vaak ongemerkt: je koopt er één en nog één en voor je het weet….
Er was ook nog van alles te zien en te koop op het gebied van onderdelen van streekdrachten, sieraden, oude stoffen, etnisch handwerk, merklappen en stoplappen, antiek tafellinnen, zilver, oud breiwerk, kanten kleedjes etcetera. Misschien een tip voor volgend jaar voor liefhebbers van oud handwerk.
Ik woonde de lezing over Damast bij (in de zaal zat ik naast een echtpaar in klederdracht en dat voegde nog meer toe aan de totaalbeleving), ik maakte praatjes, ik reisde terug met een bloglezeres en samen wisselden we ervaringen uit. Het was een gezellige dag!

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Doorstoppen (1)

Oude gebreide mouwtjes voor baby

Zeilboot op de Waddenzee

Koffie in speelhuisje in het bos

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen