Tijdschrift ‘Handwerken’ en een wandkleed

Jaargang maandblad Handwerken
In de zeventiger jaren deed het vrouwentijdschrift Margriet volop mee met de handwerkmode van dat moment. In het weekblad stonden heel vaak patronen van truien om zelf te breien, en ze hadden ook vaak extraatjes, zoals gratis borduurpatronen. In die tijd was het maandblad Ariadne populair, maar ook de Margriet gaf een eigen maandtijdschrift uit, onder de doeltreffende naam “Handwerken”. Ik las dat blad als tiener, maakte er verschillende dingen uit, bewaarde ze tot ver in de jaren negentig en daarna  ‘verdwenen’ uit het zicht. Gek is dat: achteraf kun je je niet meer herinneren dat je ze ooit hebt weggedaan, maar dat waren ze toch wel. En nu heb ik weer een bijna complete jaargang! Ik vond het zò leuk om ze weer door te bladeren! Heel veel patronen en foto’s en artikelen herkende ik nog.

Wat me opviel bij het opnieuw doorbladeren, is het grote accent op ‘gezelligheid’. De patronen waren voor ‘gewone mensen’. Niet al te hoogdravend, niet al te ingewikkeld. Gewone DSCF8138onderwerpen zoals de herfstvakantie en moederdag. Allemaal laagdrempelig, makkelijk toepasbaar en herkenbaar voor doorsnee-vrouwen. Ook viel me op dat er veel wandkleden instonden. Ideeën om je eigen familie uit te beelden in lapjes stof en draden wol. Ik heb dat ook een keer gedaan, dus kennelijk heeft het me wel geïnspireerd. Voor het 25-jarig huwelijk van m’n schoonouders maakte ik destijds (lang geleden) een wandkleed, waarop hun vier kinderen in het midden schitterden. Ik dook in de lappenmand van m’n schoonmoeder en haalde er allerlei materiaal uit wat ik herkende van kleren die ze had genaaid en truien die ze had gebreid. Van de wol breide ik kleine lapjes met precies dezelfde steken die zij ook had gebruikt, en al die lapjes aan elkaar vormden de onderkant van het wandkleed. En de poppen van karton kleedde ik aan met lapjes van de kleding die zij had genaaid.

Het wandkleed vond ik nu weer terug toen we deze zomer het appartement van m’n schoonmoeder opruimden. Ik doe het nu weg, want het heeft z’n tijd gehad. Maar ik vind het wel leuk om het eerst hier nog te laten zien. Het is een tijdsbeeld! Helemaal geïnspireerd op die oude ‘Handwerkens’.

Wandkleed gezin in tachtiger jaren
Tja, in al die jaren bewaren is er helaas een hoofdje van één van de jongens verdwenen (gelukkig niet in het echt). Voor wie ook nog eens de inspiratie uit deze oude tijdschriften wil ondergaan en zo’n wandkleed wil maken of één van die honderden andere ideeën wil (terug)zien, plaats ik deze tijdschriften uit 1979 in hun opbergmap in m’n shop.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Handwerk in de sneeuw

Merkwaardig

Poppen en beesten

Handwerk uit de gouden driehoek

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen