Tijdschrift Nieuwe Wegen in Vrouwenhandwerk

Een nieuw tijdschrift voor Vrouwenhandwerk wil vanaf 1930 “zoo zuiver mogelijk den geest van den tijd volgen”. Het doel is om “elke nieuwe kunstuiting, elke nieuwe richting in de kunst, die in vrouwenhanden berust, te toonen.” Zo kan het moderne, artistieke werk van jonge meisjes en van hen die reeds naam gemaakt hebben, gepubliceerd worden, en daarmee kan de ontwikkeling van “onze Nederlansche vrouwelijke kunsten worden bevorderd.”

De bedoeling was dat Nieuwe Wegen ook een praktisch tijdschrift zal zijn. Vergeleken met het buitenlandse handwerk, kon het Nederlandse handwerk nog best op een wat hoger peil gebracht worden, en daar wilde dit tijdschrift ook een bijdrage aan geven. Het ging dus niet alleen om het bewonderen van wat anderen maakten, maar ook om de stimulans om zèlf ook mooie dingen te maken.

Na bijna 1oo jaar zijn dit heel interessante tijdschriften, die ik met plezier in m’n shop plaats. Het eerste nummer doet in het redactionele stukje een beroep op alle vooraanstaande werksters en ontwerpsters van vrouwenhandwerk, en op hoofden van Kunstnijverheidsscholen en Industriescholen voor meisjes. De wens werd uitgesproken dat iedereen zich door de nieuwe gedachte en de nieuwe richting laat leiden, zodat ook onze nationale trots op ons mooie handwerk in ere kan blijven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013