Tijdschriften Bijvoorbeeld

In 1970 opende modeontwerpster Fong Leng een spraakmakende boetiek in Amsterdam. Zij trok een elite-publiek die haar gewaagde creaties maar al te graag wilde dragen om op te vallen op rode lopers en dure feestjes. En tijdschriften-makers wisten haar ook te vinden, want er verschenen heel vaak reportages over haar ‘ongebruikelijke kreativiteit’. Dus toen ik een half jaartje geleden een keer een bezoek bracht aan museum Moore, en in een zaal deze vitrine tegenkwam met FongLeng-creaties, toen zei ik: “O ja!”, want ik herinnerde me die reportages nog wel uit de bladen van toen. Maar mijn zoon van de jongere generatie, met wie ik samen was, reageerde met: “Nooit van gehoord.”

De foto die ik toen maakte bleef liggen, maar nu kan ik hem gebruiken. Want in het tijdschrift Bijvoorbeeld van 1980-1 staat ook een reportage over de extravagante Fong Leng-jurken, die de elite destijds zo aanspraken. En dit is dan een illustratie waarom deze tijdschriften voor sommigen nog interessant zijn, namelijk omdat er allerlei informatie in te vinden is die onderzoekers van die ‘wilde tijd’ kunnen gebruiken.

Genoemd tijdschrift is het laatste van een serie van acht ‘Bijvoorbeelden’ die ik nog toevoeg in mijn shop. Dit tijdschrift heette vroeger Tijdschrift voor Creatief handwerk, uitgegeven door Vermande Zonen, een handwerkuitgeverij. Later veranderde de naam in Kwartaalblad oude en nieuwe textiele uitingen. Talloze interessante artikelen werden gepubliceerd, over Barokke Wandtapijten, Breisels  en Beugeltasjes. Over Geweven Wandkleden en Geometrische Ikat-weefsels. Over Streepversieringen en Spelen met Stippen. En nog veel meer.
Het tijdschrift wilde vooral de vrije expressie bevorderen en gaf volop ruimte aan jonge kunstenaars die allerlei alternatieve experimenten uitvoerden, daarbij wel telkens zich baserend op oude technieken of archeologische vondsten. Ze combineerden materialen en ontdekten de mogelijkheden van alles wat maar enigszins met textiele werkvormen te maken had. In m’n shop heb ik nog meer dan deze acht tijdschriften staan; ze geven een tijdsbeeld van die experimentele seventies.

Vanaf het tweede nummer van 1980 veranderde het tijdschrift nog een keer van ondertitel. Nu heette het: Bijvoorbeeld, tijdschrift voor vormgeving. En nog weer later: Tijdschrift voor Vormgeving en Kunst. Alle materialen konden nu aan bod komen: verf, glas, hout, papier, klei en steen. In deze tijdschriften zullen ook nog wel interessante artikelen staan die met textiel te maken hebben, maar niet meer zoveel als in de begintijd van dit tijdschrift. Deze latere tijdschriften hoef ik daarom niet in m’n shop, en de vraag is nu: heeft er iemand belangstelling voor?
Laat het me weten, en dan stuur ik de stapel tegen verzendkosten naar je toe.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.