Tijdschriften Weven


Weven is één van de oudste handwerk-ambachten. Vroeger werd het weven op elke boerderij gedaan. Tegenwoordig is weven meer kunst dan noodzakelijk ambacht. Veel wevers en weefsters hebben zich aangesloten bij de Federatie Landelijk Weefkontakt. Deze geeft een eigen tijdschrift uit, waarin net als in de meeste verenigings-tijdschriften zowel nuttige tijdelijke informatie staat (bijvoorbeeld over cursussen), als interessante blijvende informatie. Bij dat laatste is te denken aan artikelen over allerlei weef-technieken, interviews met wevers en weefsters, en soms wat over hoe de weefkunst in het buitenland wordt beoefend. Juist vanwege die laatste groep artikelen – die wat langer interessant blijven – zijn die oude tijdschriften aantrekkelijk voor mensen die zich nù willen verdiepen in de edele weefkunst.

Ik twijfelde een beetje of ik deze tijdschriften ook in mijn shop zou plaatsen. M’n shopje begint immers al aardig vol te lopen. Maar de overweging dat er veel tijdschriften in mijn shop staan over borduren en haken, maar niet zoveel over weven, geeft de doorslag. Dus ik probeer het gewoon. M’n voorraadje is nog wat groter dan deze acht en als ik merk dat er belangstelling voor is, dan plaats ik er nog wat bij. En als ik merk dat er geen belangstelling voor is, dan sluit ik af en toe een tijdschrift bij bij een bestelling van een weefboek. Want iemand die een weefboek bestelt, is vaak ook wel geïnteresseerd om te weten dat er in Nederland een bloeiende vereniging van wevers bestaat, die al vele jaren een mooi tijdschrift hebben uitgegeven.

De collage hieronder is gemaakt met foto’s die op de achterkanten van de tijdschriften werden gepubliceerd. Ze tonen de veelzijdigheid van de vele weefmogelijkheden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.