Topstukken uit tentoonstelling ‘Willem’

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Willem van Oranje speelde een belangrijke rol in deze oorlog en legde de basis voor het ontstaan van de Republiek van de Zeven Verenigde Nederlanden. In het Militair Museum in Soesterberg is een grote tentoonstelling over het leven van Willem. Deze tentoonstelling ‘Willem’ geeft een uniek beeld van zijn leven. Ook zijn een aantal topstukken te zien.

Het originele smeekschrift der edelen lag in een vitrine!

Toen we al in het museum waren, vroeg mijn dochter of ik nog wat kaarten had meegenomen. Deze kaarten sluit ik bij bij iedere bestelling. Ik heb er al wel vaker over geschreven. De kaarten heb ik zelf laten drukken van een geborduurd portret van Willem van Oranje. Het borduurwerk is sinds vorig jaar opgenomen in de Canon van Nederland.
Ach, wat dom van me, dat ik er niet aan had gedacht om een paar kaarten mee te nemen. Al eerder maakte ik foto’s van deze kaarten in het Mauritshuis en ik voelde er wel wat voor om ze nòg eens te kunnen fotograferen tegen een bijzondere achtergrond. Terwijl ik mijn teleurstelling tot me door liet dringen, bedacht ik me ineens wat: ik had nog twee bestellingen in de auto liggen. Ik besloot door de hitte terug te lopen naar de parkeerplaats, en één bestelling open te maken, en de kaarten eruit te halen. En toen ik al die moeite had gedaan (het was ècht warm om daar te lopen!), ging ik in de tentoonstelling een beetje los: niet één foto, maar wel meerdere!
Hier dus op de vitrine waar het smeekschrift der edelen in lag. Dit smeekschrift werd aangeboden aan landvoogdes Margaretha. In felle bewoordingen werd de inquisitie veroordeeld en werd er gedreigd met gewapende opstand als er geen einde zou komen aan de godsdienst-vervolging. Bijzonder om dit belangrijke geschrift hier te kunnen zien!


Een ander topstuk is de bevelhebberstaf van Willem. Deze is gebruikt tijdens de Slag op de Mookerheide in 1574. De staf is in handen gekomen van de Jezuiten en na de tentoonstelling gaat deze ook weer naar hen terug. Deze staf was volledig in de vergetelheid geraakt, en er werd wel een jaar onderzoek gedaan naar de verblijfplaats van deze staf. Toen hij eenmaal was gevonden heeft dit tot veel aandacht in de internationale pers geleid.
Vond ik dus ook wel leuk om even een kaartje te leggen op de vitrine….

Vlak bij de uitgang troffen we een vriendelijke suppoost, en gaven we onze complimenten door voor deze zeer informatieve en zeer goed gepresenteerde toptentoonstelling. En na het praatje gaf ik haar mijn kaartje.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

European folk, Fashion, Textiles & Patterns

Raamdecoratie in filet

Boeken Modern Handwerken en Naaien

Tasjes

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen