“Geheel ten onrechte, schrijft Hennie Stevan in 2003 in haar boekje over Twee Pronkrollen uit Groningen, zijn de handwerkrollen veel minder in de aandacht geweest dan merklappen. Dat kwam mede doordat de meeste pronkrollen in particulier bezit bleven, terwijl merklappen volop in grote musea werden bewaard en tentoongesteld.
In de Zaanstreek waren ze in datzelfde jaar ook geboeid door die oude pronkrol-traditie, en werd bij een intercultureel handwerkproject een nieuwe rol en boekje gemaakt.
Via “een zoektocht naar oude, nuttige en fraaie handwerktechnieken”, door allerlei particuliere initiatieven en kleinere musea (zoals in 2010, door een museum in De Lier), is de aandacht voor die lange handwerkrollen toegenomen.
En nu zijn pronkrollen dus volop in de handwerk-aandacht!
Het boek Souvenir de ma Jeunesse is het meest bekende boek (en ook het enige) wat patronen biedt om zo’n lange pronkrol opnieuw te maken.
Maar veel handwerksters zijn ook gewoon geïnteresseerd om òude handwerken te gebruiken voor een pronkrol. En daarom past dit blogje ook in mijn blogjes-reeks over merklappen: vaak wordt dan ook een oud merklapje gebruikt, om te bevestigen op zo’n lange lap.
Een mooie toepassing voor het gebruik van een pronkrol met oude proeflapjes hoorde ik kort geleden: Iemand had een doos vol met oude proeflapjes gekregen en naaide ze allemaal vast op een lange lap van meer dan tien meter. De mevrouw die de proeflapjes vroeger had gemaakt, was nu op hoge leeftijd en niet meer zo goed in orde. Ze kreeg de rol te zien die van haar lapjes waren gemaakt en leefde helemaal op. “Heb ik dat allemaal vroeger gemaakt?” vroeg ze verbaasd. Het zien van die rol gaf haar haar gevoel van eigenwaarde terug. Wat een mooie toepassing!