Tuledoorstopwerk

Tuledoorstopwerk
“Het is volgens mij onterecht dat de tulekant altijd in een lagere rangorde geplaatst wordt dan de naald- en kloskanten”. Dat lees ik in een artikel in een oud nummer van Handwerken zonder Grenzen. Iemand vroeg per mail in welk nummer het artikel stond over “Geborduurde tule uit vroeger tijden”, en na mijn antwoord bestelde ze dit Pagina-uit-HzG-over-tuledoorstopwerk nummer. Ik kreeg nu ook haar adres en zag dat ze uit Zeeland komt. De provincie waarin zoveel tulekant is vervaardigd. Sommige van mijn blogjes ontstaan per toeval, want tegelijk met deze vraag kreeg ik ook een bestelling voor een oud DMC-boek Die Tullstickerei. “Welk van m’n twee boekjes wil je?” vroeg ik en als antwoord kreeg ik dat ze het liefst het oudste exemplaar wilde. Nog van vóór de oorlog. De andere is van later datum, en staat voor andere liefhebbers nog te koop. En nu kan ik er nog mooi even wat over schrijven. Het artikel in HzG is mijn leidraad, want daarin staat veel informatie. Ik lees bijvoorbeeld dat doorgestopte tule voornamelijk werd verwerkt in ‘stopkappen’, deze werden gedragen in Zuid-Holland, Drenthe en Cadzand. Kenmerkend voor deze kappen is een aantal dezelfde motieven (bloemen of bollen genaamd) op één lap tule. Het patroon werd verwerkt met een vrij dikke draad. Voor de later aangebrachte vulling van ajourborduurwerk werd een dunne draad gebruikt. Klederdrachtmuts met tulekantEen eenvoudiger vorm van doorgestopte tulekand is de ‘bobinette’, deze heeft geen ajourborduurwerk. Bobbinette werd gemaakt als goedkope nabootsing van de Beverse kloskant en werd altijd per meter of el verkocht. De motieven zijn veelal ontleend aan de kloskant.
Nu vond ik het interessant worden, want zou mijn oude muts met doorgestopte tule dan gemaakt zijn in de bobbinette-techniek? Ik heb m’n muts al een tijdje liggen (af en toe neem ik hem mee naar een handwerkdag, in de hoop een deskundige tegen te komen). En nu ik deze twee tuledoorstop-werk boekjes vandaag op de post doe, vond ik dat een mooie aanleiding om die muts er ook nog weer even bij te pakken. En nu besluit ik vandaag dat ik hem toch maar in m’n shop zet. Ik heb geen idee of de prijs goed is, maar ik moet er toch wat bij zetten. Misschien ben ik te goedkoop, misschien te duur, ik weet het niet. Hopelijk ziet een liefhebber van deze oude tulekant-mutsen er wat in. En misschien brengt het me in contact met een kenner, want ik heb nog meer van deze mutsen met kant….

Terug naar de boekjes: ik plaatste een hele serie foto’s van pagina’s bij het boekje “Die Tullstickerei” bij het exemplaar wat ik nog te koop heb. Daarin kunnen geïnteresseerden zien hoe dat werd gedaan: tule doorstoppen. Er waren enorm veel patronen en toepassingen. In dit DMC-boekje ook voorbeelden waarbij dat in kleur werd gedaan. Sinds korte tijd staat deze techniek nu weer in de belangstelling omdat ze niet mag ontbreken op de vele pronkrollen die nu weer worden gemaakt. Daarin hoort ook een paar stukken tule-doorstoppen. De opengeslagen pagina hieronder laat goed zien hoe mooi dat kan worden (en verdere voorbeelden in de galerij bij dit boek in m’n shop.)

Pagina uit boekje die Tullstickerei(1)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.