Het stadsgezicht van Deventer, gezien vanaf de overzijde van de IJssel, behoort tot de mooiste stadsgezichten. Deze toegang tot de stad is onder Nederlandse quilt-liefhebbers bekend vanwege de driejaarlijkse tentoonstelling die in de Lebuïneskerk wordt gehouden. De missionaris Lebuïnus stak 1250 jaar geleden de IJssel over en aan de oevers van de rivier werd een missiepost gevestigd. En sindsdien lieten mensen hun sporen na in geschrift. Het was het begin van twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel. Op twee plekken in de stad wordt nu een tentoonstelling gepresenteerd, in de Bibliotheek (daar liet ik hier eerder foto’s van zien) en in Museum de Waag. Vandaag bezochten we deze tentoonstelling.
Prachtige en kostbare oude boeken lagen in de vitrines. De eerste boeken werden in Deventer door geestelijken geschreven. Omstreeks 1450 werd de boekdrukkunst uitgevonden. De lokale boekcultuur beleefde een ware bloeiperiode en Deventer werd een boekenstad.
Het bekendste, het oudste en het meest tot de verbeelding sprekende handschrift is de Lebuinescodex. Bijzonder om deze te zien!
Een zaterdag tussen kerst en oudjaar. Een trieste kerstboom in de motregen naast een glorieus oud gebouw wat gelukkig weer volop als museum dient. In de toren rechts bevindt zich de wenteltrap. Eerst de trap af naar beneden, voor de garderobe, en dan twee etages hoogtepunten van de Deventer boekcultuur. Heeft dat wat met handwerk te maken? Ik dacht het wel. Ik hou van boeken! En boeken hebben een geschiedenis. Het is interessant om kennis te nemen van die geschiedenis.
En anders is daar nog een klein tasje in de wenteltrap. De grotere tas ging in de kluis en een klein tasje voor m’n mobiel ging mee de tentoonstelling in. Ik vind ze ideaal, die kleine tasjes.