Twee boeken over oude volksmotieven inbreien

Twee bijzondere boeken over ingebreide volksmotieven: American Indian Designs, adapted to knitting en Svenska Tröjor, nya modeller efter gamla mönster.

Het eerste boek is misschien wel het meest bijzonder, want in de insteek is nogal origineel. Regine Faust was in 1980 een knit-designer en werd geboeid door Indiase motieven en vroeg zich af waarom daar niet meer gebruik van werd gemaakt in de breikunst. Ze verzamelde en bestudeerde vele originele motieven die in veel ‘woven crafts’ werden toegepast, en zette de motieven om voor patronen om te breien. Daar zijn de oorspronkelijke krachtige Indiase motieven ook heel geschikt voor. In m’n shop laat ik wat bladzijden zien van dit opmerkelijke boek. Het was destijds de wens van de auteur (die verbonden was aan een universiteit) dat deze oude motieven opnieuw werden gezien en toegepast.

Het tweede boek komt ook uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw, en er staan ook weer van die opmerkelijke en bijzondere patronen in, verzameld en uitgewerkt door een vrouw die geboeid was geraakt door de aloude Scandinavische kunst van het inbreien. Het uitgangspunt van dit boek zijn foto’s van hele oude truien die door de auteur werden bestudeerd en waarvan ze de patronen opnieuw optekende.
Het inbreien met meerdere kleuren en ingewikkeld-lijkende patronen wordt ook nu weer gedaan, en deze boeken bieden inspiratie en uitgewerkte voorbeelden. Ook van dit boek een aantal bladzijden in de galerij in m’n shop, waar je kunt zien hoe bijzonder fraai die oude breisels zijn.

Bewaren

Bewaren

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Opvullen (met viooltjes)

De laatste dagen van het jaar

Er is een wolf in ons land

Hello op Schiphol

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen