Twee breiboeken, een oude en een nieuwe

Twee breiboeken

Een oud en een nieuw breiboek om het contrast goed te laten zien. Nieuwe breiboekjes zoals het rechterboekje op de foto worden nu weer volop gedrukt en verkocht en die wil ik liever niet op m’n shop want dat voegt niet zoveel toe. Iemand die zo’n boekje wil kopen kan daarvoor zelf overal terecht in makkelijk toegankelijke winkels. Af en toe slipt er wel eens wat tussendoor en dan zet ik zo’n boekje zoals dit breiboekje voor dames wel even op m’n shop (“want ik heb het nou toch”, is dan m’n redenering). Maar het is niet echt waar ik op zoek ben en anderen die mijn shop bezoeken denk ik ook niet.

Maar die oude boeken: die zijn wèl heel leuk om in m’n shop te plaatsen. Ze geven een tijdsbeeld en ze staan vaak volop leuke patronen die nu weer bruikbaar zijn. Dit dolle dwaze breiboek is wel een bijzonder voorbeeld van die tijdsbeeld-boeken! Van de eerste de beste steekjes tot aan het gestoei met alle kleuren van de regenboog: dit is het breiboek dat je stoutste dromen te buiten gaat. (Dat staat in de inleiding uit 1979). Hier komen de vliegensvlugge vleermuisjas aan de orde, en de exotische oerwoudsnuisterijen, de vergeet-mij-niet-bikini en een hele massa andere verbazingwekkende breisels. “Weg met die vervelende, ellenlange, niet om dóór te komen instrukties en die saaie, ouderwetse, oerdegelijkse snitten en stijlen!”

Dit boek wilde eind jaren zeventig ruim baan geven voor moderne, flitsende patronen en razendsnelle ontwerpen, gewoon te gekke (en slimme) ideeën om tijd te winnen, nog nooit gedachte methodes om de nieuwste mode-inzichten te verwerken en om met een minumum aan inspanning het maximum aan effect te bereiken.

Dus mijn gedachte is: die boekjes die nu weer gedrukt worden zijn óók wel leuk, maar ze bouwen allemaal voort op het baanbrekende werk uit de zeventiger jaren. En dat is natuurlijk prima en fijn dat er weer zoveel markt voor is, maar zo’n echt oud seventy-boek: superleuk!

2 reacties op “Twee breiboeken, een oude en een nieuwe”

    1. Supergrappig! Vroeger vast heel gek om ijsjes te breien, maar nu niet meer. Je zou vast willen dat je die ijsjes nog had denk ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013