Twee melkmeisjes!

Twee melkmeisjes
Met bijzonder veel plezier plaatste ik twee “Melkmeisjes” in één collage-foto. Twee borduurwerken die gemaakt werden naar voorbeeld van twee meesterwerken!
Het linker borduurwerk heet “La laitière” en is gemaakt naar het meesterwerk van Jean-Baptiste Huet.
Het rechter borduuwerk is ‘ons’ eigen beroemde Melkmeisje van Vermeer.
De afmetingen van de originelen zullen wel flink verschillen, en ook de borduurwerken die naar deze voorbeelden zijn gemaakt zijn behoorlijk verschillend: het linker-borduurwerk naar het Franse origineel is vier keer zo groot als het Nederlandse meisje. Maar met foto-shop is het natuurlijk wel heel erg leuk om deze twee nu naast elkaar te zetten.

Beide ‘melkmeisjes’ plaats ik in m’n shop en ik maak van deze gelegenheid gebruik om er nog wat meer over te vertellen. Een paar jaar geleden ben ik begonnen om dit soort borduurwerken “Tapisseries” te noemen. Meestal zijn die schilderij-imitaties uit de vorige eeuw gemaakt in tapisserie, dat wil zeggen halve kruissteek. Maar ze zijn vroeger ook wel (in mindere mate) gemaakt in kruissteek, en dan werd meestal borduurzijde gebruikt. Wat nu? Ik heb besloten om toch voor dit soort borduurwerken gewoon de naam “tapisserie” te blijven gebruiken, ook al is dat technisch gezien niet de juiste benaming. Maar het geeft wel gelijk weer wat dit is. In de vorige eeuw zijn dit soort werken veel gemaakt, door ‘gewone’ vrouwen die graag iets bijzonders in huis wilden hebben. En als je geen kunstwerk kunt ophangen, dan maak je die gewoon zelf!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013