Typisch wandkleed jaren ’70

In de jaren zeventig van de vorige eeuw werden allerlei veranderingen in gang gezet en ook in het handwerkonderwijs doorgevoerd. Vaste overtuigingen over precisie en perfectie werden losgelaten en steken en technieken mochten veel vrijer worden toegepast. Dit wandkleed is een voorbeeld van die overgangsperiode, waarin de oude steken nog wèl werden gemaakt en ook geoefend moesten worden, maar waarin de vrije expressie volop werd gestimuleerd. Ik weet niet of dit een wandkleed is geweest wat tijdens een opleiding werd gemaakt. Iemand wilde het wegdoen en toen ik het zag zei ik dat ik het wel wilde. Grote verbazing, want: ‘Wat zie je daar nu in?”

Ik zie er een illustratie in van de boeken die ik zelf ook in m’n shop heb, zoals ‘Wandkleden maken.’ Die boeken worden weer besteld en de tips en aanwijzingen die erin staan zijn ook weer voor deze tijd nuttig.

Ook zie ik er een stekenlap in, met veel verschillende oefeningen. Niet alleen in de steken, maar ook in het opnaaien van wat kralen. Ook in de franje is van alles uitgeprobeerd, zoals macramé.

Maar vooral zie ik er toch die overgangsperiode in. De cijfers 70 en 71 zijn ook geborduurd, dus dat zullen dan wel de jaren van de wandkleed-opdracht zijn. Intussen is de tijd zóveel verder gegaan! En of dat allemaal positief is? Dat denk ik niet. De ‘vrije’ expressie werd ook een opstapje naar het helemáál loslaten van de oude ideeën.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013