Uitgaven kunstbreien

“Het geheim van het ‘kunstbreien’ is de rythmische rangschikking van verschillende steken. De zogenaamde ‘open steken’ spelen de hoofdrol. Ze geven het werk het kenmerkende kantachtige opengewerkte effecten.” Zo omschrijft één van de tijdschriften op de tweede rij de techniek van het Kantbreien. Deze tijdschriften werden in de negentiger jaren in Duitsland door Burda of Neue Mode gemaakt, en kwamen ook op de Nederlandse markt. Het waren geliefde tijdschriften.

“De hernieuwde belangstelling voor het breien in het algemeen heeft ook een herleving van het kunstbreien veroorzaakt.” Dat is de eerste zin van de inleiding van één van de boeken van de bovenste rij. Deze vier boeken zijn in de tachtiger jaren gepubliceerd, toen het kunstbreien opnieuw werd ontdekt. Ik denk dat het de enige vier Nederlandse boeken over kunstbreien zijn uit die tijd.
“Kunstbreiwerk ontstaat door in een bepaalde volgorde gaatjes in te breien, met behulp van omslagen en verschillende soorten minderingen. Afhankelijk van de toepassing, recht of rond, wordt dit kantachtig breiwerk gemaakt op twee naalden, op een rondbreinaald of op vier of vijf naalden.” Zo gaat de inleiding in één van die boeken verder.

We kunnen nog verder terug in de tijd, met een paar nog oudere uitgaven. Deze plaats ik nu voor het eerst in m’n shop. De acht van de bovenste collage had ik al eerder, en heb ik nu weer in voorraad. Ik kreeg een vraag van een kunstbreiwerk-liefhebber en had toegezegd een overzicht te maken van alle uitgaven op dit gebied. Bij deze dus. En nu dus ook deze oude uitgaven om te laten zien en toe te voegen. Hier horen grote patroonvellen bij die het makkelijk maken om het patroon te volgen. In de latere boekjes werden deze patronen verkleind of alleen een klein gedeelte werd afgedrukt. Sommigen vinden het patroon dan veel moeilijker om te volgen. Mede daarom zijn die oude uitgaven nog steeds geliefd. En dan maakt het voor de taal niet uit of het Duits is of Nederlands: als het patroon er maar bij zit.

1 gedachte over “Uitgaven kunstbreien”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.