Uitgaven van het Nederlands Openluchtmuseum

Kijken achter oude deuren en ramen: al vele jaren biedt het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem die mogelijkheid. Het Openluchtmuseum is een groot terrein waarop verschillende karakteristieke gebouwen die elders in het land moesten verdwijnen, opnieuw zijn opgebouwd. In deze gebouwen laten vrijwilligers in kenmerkende oude kleding zien hoe het er vroeger aan toe ging, ze maken praatjes met bezoekers en houden de oude ambachten in ere.

In de zeventiger en tachtiger jaren werden ook enkele grote tentoonstellingen gehouden die veel voorbereiding vroegen en die een prachtig beeld gaven van Nederlands erfgoed op het gebied van kleding, gewoonten en ambachten. Naar aanleiding van deze tentoonstellingen werden ook boeken uitgegeven, en deze zijn bijzonder goed gedocumenteerd en geïllustreerd.
Acht van deze uitgaven plaats ik in mijn shop.

Onder de dekens, tussen de lakens: een waardevolle studie naar het interieurtextiel, voornamelijk beddegoed. Dit exemplaar wat ik nu in mijn shop plaats is gesigneerd door mw. Meulenbelt! Zij heeft als één van de eersten zich eerst jarenlang beziggehouden met het documenteren van merklappen (wat resulteerde in de publicatie Merklapmotieven en hun symboliek). Daarna heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan het bestuderen van interieurtextiel. Deze publicatie is een kleurige bijdrage aan het totaalbeeld van de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland.
Schaatsen en schaatsenmakers in de 19e en 20e eeuw: Hoewel Nederlanders nogal gek doen als het op schaatswedstrijden aankomt, was er vóór dit boek nog maar weinig gepubliceerd over schaatsen. Een interessant overzicht over de ontwikkeling van de Nederlandse schaats.
Van hoofdbrekens en kopzorgen: Over de grote diversiteit van mutsen, sieraden en kleding.
Wie ’t breed heeft, laat ’t breed hangen: Over streeksieraden.

Een oud-Walcherse boerderij, en hoe het daar vroeger aan toeging, hoe het leven daar was, welke gewoonten er waren etcetera.
Kinderen vieren feest: Gewoonten en tradities rond Palmpasen, Pinsteren, Sacramentszondag, Koninginnedag, Intocht van Sinterklaas, Oudejaarsavond. En nog wat gebruiken, zoals de verjaardag van een onderwijzeres, koekvergulden, een kraamvisite.
Niet op z’n zondags: Daagse kleding, werkkleding en beroepskleding binnen de klederdrachten.
Tienmaal brood: Een onderzoek naar de geschiedenis van de broodbakkerij. Dit boekje brengt goede herinneringen bij mij naar boven, aan de eerste keer dat ik met mijn vriend (nu mijn man) een dagje uitging. We waren nog jong, gingen naar het Openluchtmuseum. Dáár was alles oud, maar samen een dagje uit was nieuw! En het rook zo héérlijk naar versgebakken brood! We mochten een broodje proeven en dat is me altijd bijgebleven…..

In elk van deze delen (er zijn er nog een paar, en die vind ik vast ook nog wel eens), staan veel informatieve en illustratieve oude foto’s, die een beeld geven van de tijd die nog niet zo ver achter ons ligt, en die het zo waard is om kennis van te nemen. Een kijkje achter deuren en ramen, van het leven vroeger!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.