Uitwaaierende waarden

In vorige generaties is ook grondig nagedacht over van alles. In het verleden hebben mensen zich ook intens ingezet  voor het behoud van recht en waarheid en gestreden tégen verval en onderdrukking. Op mijn blog benoem ik af en toe de waarde van oude boeken, waarin geperfectioneerde handwerktechnieken worden beschreven. Die boeken komen dus uit een tijd waarin mensen hun uiterste best deden om o.a. de waarde van schoonheid  door te geven. Boeken waarin kunstbreiwerk staan beschreven zijn daar een voorbeeld van. Wàt een prachtige kleedjes konden vrouwen breien, met behulp van zo’n patroon! Ik kreeg zo’n oud kleedje toegestuurd door een bloglezeres, die erbij schreef dat dit vroeger door haar tante Nel is gebreid.

Maar er is dus nog veel meer goeds geweest in het verleden! Wetenschappers, die innovatieve berekeningen maakten of behulpzame vernieuwingen bedachten, waar latere mensen weer op kunnen voortbouwen. En wijze mensen die nadachten over ontwikkelingen, en op tijd wezen op immens grote gevolgen als die schadelijke ontwikkelingen niet tijdig worden gestopt. En mensen die grondig nadachten over toerusting, weerbaarheid, opbouw, uitleg en toegankelijk maken van aloude bronnen. Bij dreigende ontwikkelingen werkt niets beter dan de weerstand van een heel volk te verhogen, door verkondiging van aloude wijs- en waarheden.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was er zo’n man die boeken schreef om het Nederlandse volk weerbaar te maken. Hij deed dat op een originele ABC-manier. Eerdere boeken van hem waren door de bezetter verboden, maar dit boek slipte er doorheen en kon via bespreking in kleine groepjes grote invloed krijgen. Het boek raakte later natuurlijk in de vergetelheid, maar nu was het tijd om er opnieuw aandacht aan te besteden. Mijn dochter vatte het plan op om samen met een Amerikaan het boek te vertalen, en toegankelijk te maken voor de Amerikaanse markt. Daar hebben ze jarenlang aan gewerkt, en nu is het boek verschenen. Gister en vandaag wordt er een congres aan gewijd, met internationale wetenschappers. Gister mocht ik via Zoom de opening bijwonen (en dat was héél leuk!) en vandaag mag ik de lezing van m’n dochter volgen, ook weer via internet. Zo waaieren waardevolle gedachten altijd weer verder uit! Heel de wereld over!

En mijn man en ik zijn natuurlijk heel trots op onze dochter!

1 reactie op “Uitwaaierende waarden”

 1. We waren dinsdag druk onze oudste zoon is verhuisd en onze kleinzoon logeerde een paar dagen bij ons.
  Wat ziet dat kleed er zo prachtig uit met die bladeren erop!
  Prima hoor om tante Nel te noemen ze zou het, denk ik, prachtig gevonden hebben.

  En wat bijzonder van je dochter en het boek dat zij vertaalde. Zeer terecht trots op haar en wat een geweldig werk heeft ze geleverd. Geniet daar heerlijk van.
  Hartelijke groeten,

  Francien

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar top
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013