Undredal, dorpje aan het Fjord

Een smalle weg voerde naar een klein dorpje aan het Aurlandfjord. Het dorpje telt nog geen honderd inwoners en heet Undredal. Lijkt een beetje op ‘Unreal’, als je twee d’s eruit laat. Onwerkelijk, maar gelukkig tòch echt waar: zulke dorpjes zijn er nog! Ik zat daar op een picknicktafel, midden in het dorpje, en keek tegen een schuur aan waar ik een foto van maakte. Die foto liet ik in dit verslag al eerder zien, toen ik blogde over m’n tas in Noorse kleuren. Terwijl ik daar zo zat te genieten, liep één van die honderd inwoners voorbij en maakte een praatje. Soms heb je dat op vakantie, dat het ineens klikt met iemand die je niet kent. Een fijn gesprekje.

De groene picknicktafel, en die rode schuur (en nog veel meer) zijn terug te zien op filmpjes van Undredal die anderen vóór mij maakten en op internet zetten. Ik koos er één uit voor een link, het begint met een wereldbol en laat dan die stille weg zien om er te komen. Daarna steevast het fjord, de bergen, het dorpje aan de rivier en het kerkje. Kun je zien hoe mooi on onbedorven (haast onwerkelijk) het daar was.

Het kerkje van Undredal is het kleinste nog in gebruik zijnde staafkerk. Het is gebouwd in 1147. Mensen komen hier naar toe vanwege beroemd geworden muur- en plafondschilderingen. We kregen een rondleiding en opnieuw was er een klik. Die twee praatjes in dit bijzondere dorpje dragen bij aan de mooie herinnering aan ons bezoek.


Onder de plafondschildering, voorin het kerkje, stond de tafel met kandelaars. Op de tafel lag een mooi kleed, geborduurd in Hardanger. Een mooi wit kleed in het mooie witte kerkje.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Handwerktentoonstelling Vorden

Bandweefsel uit Mexico

Gemaakt door mij collage 1

Gemaakt door mij

Bedreigde boom

Comments

 1. Haha, zie ik daar op het filmpje (aan het begin) nou een blauw kleedje op de brug hangen? Een Noorse die een textielwerkje in het landschap opgehangen heeft? Kannietwaarzijn………….
  Mooi stil dorpje (als je het geluid van Schotse? muziek uitzet).
  Genieten hè, daar in Noorwegen. Verlang je al terug?

  • Margriet Hof zegt:

   O ja, ik zou zò nog een keer willen!
   Maar de hele maand juli bloggen over een vakantie in juni is ook een leuke vorm van na-genieten!

   Ik denk dat het blauwe kleedje op dat filmpje een handdoek is!

 2. Beerta Bosch-Wichers Hoeth zegt:

  Al díe mooie foto’s zien is meegenieten. Heel bijzonder vond ik dat hardanger kleed waarin die christelijke symbolen gemaakt zijn. Hartelijke groeten Beerta

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen