Mooi doorstopwerk of doorrijgwerk in decoratieve patronen.
Na wat reacties van lezeressen over de benaming van deze techniek, ga ik er nu maar vanuit dat dit valt onder de benaming ‘Redwork’. Oorspronkelijk is het Blackwork, maar het kan dus ook in rood. Bij Blackwork kunnen de steekjes overigens ook in andere richtingen worden gemaakt.
9 gedachten over “Vakjes doorrijgen (redwork)”
Prachtig werk, Margriet. Als ik de foto vergroot lijken het net stiksteekjes en geen “stoppatroontje”. Ik zie de draad ook niet doorlopen onder de blanco stukjes. Het lijkt me wel een bijzondere techniek, ik ga eens verder zoeken.
Hallo Yolanda,
Bedankt voor je reactie, en je hebt helemaal gelijk dat dit toch geen stoppatroontjes zijn. Ik heb de tekst nu aangepast in ‘Doorrijgen’. Als je nog wat informatie hebt gevonden hierover, dan zou ik dat graag van je horen. Ook wat de goede naam is van deze techniek.
Ik denk dat het gemaakt is door een creatief iemand, doorstop patroontjes in black(red)work. Zo kan je een patroon op meerdere manieren gebruiken.
Het is leuk om zo met elkaar achter de juiste naam te komen. Binnenkort zal ik nog wat boeken laten zien over Redwork.
Dit oogt als doorstopwerk, maar is het niet. Dit zijn kruisjes 1 over 1 geborduurd en stiksteekjes. Mooi gedaan !
Hoi Annelies, ik had dit ingelijste werkje nog maar nèt gevonden in een tweedehands-winkel en was er iets te enthousiast over om het gelijk te laten zien. Niet goed gekeken, want het is inderdaad geen doorstopwerk. Maar ik ben blij dat jullie ook opletten!
Hoi Margriet,
Dit noem ik blackwork.
Ik doe mee met de SAL 2022 van Peppermint Purple, daarmee krijg je iedere week een nieuw patroon via Facebook.
Heel erg leuk om te doen!!!!
Hallo Ellen,
Bedankt voor je reactie; ik zat eigenlijk al naar zo’n bevestiging uit te kijken want ik had zelf ook net bedacht dat dit dan waarschijnlijk blackwork heet. Wat dus ook in rood kan.
Dus ik pas m’n tekst nogmaals aan, en als het toch anders is dan hoor ik het graag!
Hierna kreeg ik per mail nog een foto toegestuurd van Ellen, van een lap die zij maakte aan de hand van voorbeelden van Nan van der Storm. Zij noemde het toch wèl doorstopmotieven! En Nan van der Storm is de deskundige, dus dan concludeer ik dat ik het in het begin toch niet verkeerd had gezegd.
Doorstoppatronen kennen we van de vroegere stoplappen, maar doorstoppen kan dus ook het op-en-neer rijgen van patronen (vakjes, cirkels, sterren etc.) zijn.