Afbeeldingen van ‘het Lam Gods’

De aanbidding van het Lam Gods” is de naam van het wereldberoemde veelluik, een monumentaal altaarstuk. Het is wellicht het meest invloedrijke schilderstuk, en een absoluut artistiek hoogtepunt. Er is al veel over geschreven en onderzocht. De gebroeders van Eyk schilderden op eikenhouten panelen met meerdere laagjes lichtdoorlatende olieverf. Hun miniatuurwerk heeft een goddelijke gloed en als je dan – na alle informatie vooraf – voor het meesterstuk staat, dan onderga je die gloedvolle bekoring.

Eerder stond dit bijzondere schilderwerk in een zijbeuk van de Sint Baafs Kathedraal in Gent, en daar zagen we het een paar jaar geleden ook, maar nu is het na grondige restauratie overgebracht in een passende kapel. Hier kon ik het fotograferen met de zijramen erbij. Zo mooi en indrukwekkend!

Er is toch ook een groot en vreemd nadeel aan dit grootse meesterwerk: het werd nogal vaak gestolen! En dat zorgde telkens voor veel ophef en speurwerk. Nog steeds is één paneel zoek, het paneel waarop ‘de rechtvaardige rechters’ staan afgebeeld. Kennelijk spreekt dit kostbare en kunstware schilderij ook dieven aan. Goed om nog wat te bedenken over de betekenis van dit schilderij.  ‘Het Lam’ is namelijk de personificatie van Jezus die zijn leven offert om de mensheid van haar zonden te verlossen. In de christelijke traditie is de Bijbelse term ‘Lam Gods’ (Latijn: Agnus Dei) als aanduiding voor Christus de Verlosser een grote rol gaan spelen in de eredienst. Het gezang Agnus Dei heeft hierin een grote plaats.

Dus is ‘Het Lam’ ook een bekend en geliefd thema in vele andere kerken. Voorafgaand aan ons bezoek aan Gent fotografeerde ik in Ieper een paar knielkussens en een memorial kussen in een Anglicaanse kerk. Simpel borduurwerk, zeker in vergelijking met het hoogtepunt in de kunstgeschiedenis van het geschilderde rentabel.

Toch doe ik dit blogje dit keer zo. Foto’s van het wereldberoemde schilderstuk van de gebroeders van Eyk heeft vast iedereen al wel eens gezien. Maar een kerk vol memorial-kussens misschien nog niet zo vaak. Deze kussens zijn gemaakt door Engelse vrouwen, om de vele duizenden mannen te gedenken die in de Eerste Wereldoorlog hun leven moesten opofferen om de wereldvrede te verdedigen. Dus lijkend op wat Jezus deed.

Ik had graag op zondag een dienst in deze kerk willen bijwonen, maar dat lukte nèt niet. Hier schreef ik eerder een blogje over deze kerk. Elk kussens is voor een heel regiment gesneuvelde soldaten. Vrede-dienaars wiens bloed zo gruwelijk heeft gevloeid.

Vlakbij de grens met Frankrijk bezochten we nog een middeleeuwse kerk waarvan de deur open was. Dat doen we vaak: even binnenlopen en kijken. Ook hier is het thema van ‘het Lam Gods’ prominent aanwezig, op een geborduurd vaandel. Nu niet met eenvoudige kruissteek maar met verfijnd borduurwerk met kostbare materialen.

En als je er langer naar kijkt dan zie je hoe in veel latere kunstuitingen er telkens is teruggegrepen op die vroeg-middeleeuwse voorstelling van de gebroeders van Eyk, die dus daarmee de wereld-beïnvloedende gebeurtenis van nog langer geleden een zichtbaar icoon hebben gegeven. Jezus als het Lam wiens bloed werd vergoten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.