Alle boeken met De Nuttige Handwerken had ik vanaf de zomer op een stapel gelegd, met de bedoeling om er nog eens over te bloggen. Over de uitgaven zelf blogde ik al eerder: hier en hier en hier en hier en hier. Dus niet echt nodig om er nòg eens over te bloggen. De oudste link is naar een blogje uit 2015 en daarna vond ik telkens nieuwe exemplaren en invalshoeken om er wat over te schrijven. Nu dus nog een keer, maar met een andere invalshoek.
In mijn shop zorg ik ervoor dat het plaatje wat iemand te zien krijgt overeenkomt met het werkelijke exemplaar, en soms betekent dat dat ik een foto weer aanpas als een exemplaar verkocht is en als ik dan later weer een nieuw exemplaar vindt. Als een boek er echt anders uitziet, dan moet het even worden aangepast, of soms in de beschrijving vermeld. Nu had ik zòveel exemplaren van dit Nuttige Handwerkboek dat het me leuk leek om ze een tijdje op te sparen zodat ik ze allemaal tegelijk kan laten zien.
Een bespreking van de bovenste foto:
Er is niet alleen verschil in edities, maar ook in hoe een editie werd uitgegeven, namelijk soms hardcover en soms softcover. De blauwe boeken laten dat zien.
In de lange periode dat deze boeken in het onderwijs werden gebruikt, werden ze steeds aangepast aan de tijd. Maar het is niet zo dat elk boek met deze titel behoort tot dezelfde leermethode: er zijn ook twee uitgaven die wèl dezelfde titel voeren, maar een andere methode brengen. Dat is het geval bij het boek met de groene kaft. En het boekje van Grosjean is ook weer een andere uitgave, al van vóór 1900, maar het zou ook een voorloper kunnen zijn van de latere zo bekende en succesvolle methode.
De boeken werden vaak aangepast aan de stijl van die tijd. Een goed voorbeeld daarvan is het exemplaar met Art Deco-uitstraling, wat ik nog niet eerder had gevonden en wat voor mij ook aanleiding was om die hele stapel op te sparen.
Nadat ik alles had gecontroleerd, sommige exemplaren weer in m’n shop had gezet, en er nu wat nieuwe bij heb geplaatst, vond ik het leuk om nog een collage te maken. Van geen enkel ander handwerkboek zijn er zòveel edities en uitvoeringen verschenen als deze degelijke lesboeken, waar zoveel tienduizenden vrouwen en meisjes in de vorige eeuw uit hebben leren handwerken. Een interessante verzameling van handwerk-lesboeken die van zeer veel Nut zijn geweest!
2 gedachten over “Verschillende uitgaven boeken De Nuttige Handwerken”
O,mevrouw van Heyst…..ik las haar naam op verschillende boeken.
Ooit heel lang geleden heb ik op de Rotterdamse Kweekschool onder haar :eiding de akte ,,nuttige handwerken,,gehaald,
Je begrijpt wel dat het zeer degelijk gebeurd is.
Hallo Anneke,
Dus jij bent één van degenen die dat degelijke en nuttige handwerkonderwijs nog hebben ontvangen! Ja, als ik die boeken zie dan kan ik begrijpen dat dat grondig werd aangepakt.
Uit eerdere reacties op mijn blog begrijp ik ook dat je er je hele leven plezier van hebt gehad!
Mooi om op terug te kijken, denk ik.