Met een stapeltje folders en een blij gevoel kwam ik weer terug van de Handwerkbeurs in Zwolle. De Handwerkbeurs is de grootste beurs in Europa op het gebied van textiele hobby’s: borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode. Er zijn 130 stands om te bezoeken en er zijn workshops en ontmoetingen met ontwerpers. Ik ging op zoek naar wat vernieuwend was.
Allereerst mijn nicht Karin, van Cream Tea and Lace. Zij ontwerpt stoffen en borduurpatronen. Zij stond vandaag voor het eerst op deze beurs en zorgde voor het huiskamergevoel gelijk bij binnenkomst, want haar kraam is vlakbij de ingang. Haar filosofie dat borduren iets fijns moet zijn en een behaaglijk gevoel moet geven werd weerspiegeld in haar stand, en ook in de borduurpakketjes met interieur-tafereeltjes. Het vernieuwende van haar ontwerpen is dat ze de oude ‘weefsteken’ die vroeger in stoplappen werden geoefend, verwerkt in eigentijdse ontwerpen.
Voor mij was haar stand tijdens de beurs ook even een thuis-plekje, om telkens naar terug te keren, en zo kon ik ook horen hoe bezoekers verrast reageerden op de ontwerpen. Aan het eind van deze blog nog een foto.
Een beurs is ook de plek om praatjes te maken. Op het workshop-gedeelte raakte ik aan de praat met de initiatiefneemster van een CAL om kroonluchters te haken. Volgende maand gaat er weer één van start. Een Crochet Along is echt iets van onze tijd en zorg voor plezier en onderlinge contacten.
De handwerkvereniging Vrouwen van Nu heeft zoals ieder jaar weer een mooi aanbod van onbekende handwerktechnieken. Ik kon een folder meenemen van de afdeling Overijssel en een foto maken van een paar leuke werkjes in een mij onbekende Japanse techniek. Deze heet Kimekomi. Deze vereniging is de voortzetting van de vroegere Plattelandsvrouwen en heeft dus een lange traditie om vrouwen te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen handwerk. Degenen die in de buurt wonen van actieve afdelingen boffen, want telkens slagen ze er in om weer een leuk cursusaanbod te geven.
Dit jaar viert het Quiltersgilde haar 40-jarig jubileum. Ik maakte een praatje met de voorzitter van dit gilde (waar ik zelf ook lid van ben) en hoorde dat er dit jaar al veel nieuwe leden zich hebben aangemeld. We zijn een bloeiende vereniging!
Ook de grote borduurvereniging Merkwaardig (ook lid) viert dit jaar een jubileum en is het jaar ‘zinnig’ van start gegaan door de leden te vragen een woord te borduren wat de ‘zin’ van borduren weergeeft. De reeks wordt nog aangevuld, maar in deze trefwoorden kun je je alvast herkennen!
En dan breien! Al een paar jaar is handgeverfde wol de grote trend! Er is veel aanbod op de beurs van mooie zelfgeverfde wol. Ik nam me voor om geen wol meer op beurzen te kopen, maar dat voornemen liet ik varen toen ik deze Trollenwol zag. Uit Lutjebroek! Op dat moment wist ik maar één ding: ik wil wol uit Lutjebroek!
Het meest vernieuwende vond ik de Twizzter: een ingenieus apparaat waarbij de bol wol aan een ring om je arm blijft hangen, en vanzelf afwikkelt tijdens het breien. Dit is geïnspireerd op het vroegere breien, wat heel vaak staande werd gedaan om de tijd zoveel mogelijk te benutten. Daar hadden ze toen ook hulpmiddelen voor. Dit mooie hulpmiddel helpt ter “Free your creativity”!
Terug naar Karin die ook graag wil bijdragen om onze creativiteit te stimuleren en bevorderen. Als er bloglezers zijn die dit lezen en de komende dagen naar de beurs gaan: als je haar stand bezoekt en meldt dat je een lezer bent van mijn blog, dan krijg je van haar een leuke attentie.
Ik nam weer afscheid van haar en ging naar huis. In de trein kwam ik naast iemand te zitten die ook naar de beurs was geweest. Ze vertelde dat ze op zoek was geweest naar nieuwe borduurinspiratie (en liet me op haar mobiel zien wat ze al allemaal had geborduurd). Ze zei dat er op de beurs veel brei-aandacht was, en wat minder vernieuwing op borduurgebied. Ik vroeg: “Ben je ook bij Karin langs geweest?” “O ja! die had echt mooie pakketjes! Ik heb nog even getwijfeld…..”
Vlak voordat ik moest uitstappen ontdekten we dat aan de andere kant van het gangpad iemand anders genoot van ons gesprekje. Oók een handwerkster! Oók blij met alle nieuwe ideeën van vandaag. We voelden ons even als voetbalsupporters in de trein, maar dan anders. Beter!
En alle mensen die vandaag een visitekaartje van mij kregen en mijn blog voor het eerst bezoeken: mijn passie is dus om zoveel mogelijk oude handwerkboeken op te sporen en in m’n shop te zetten. Handwerk is al zò oud en er zijn in het verleden ook heel mooie boeken uit gegeven die nog steeds nuttig en geliefd zijn. Maar bij al dat bezig-zijn met oude boeken en handwerken vond ik het vandaag ook heerlijk om te zien wat voor nìeuws er allemaal weer is! En om trots te zijn op mijn nicht, die zo mooi de vertaalslag maakt van oude stop- en borduursteken in aansprekende en moderne pakketjes.
3 gedachten over “Verslag handwerkbeurs Zwolle”
Wat een leuke blog! Ik heb donderdag bij Karin het hartje gehaald om te proberen, ik heb jaren geleden heel veel geborduurd (kuissteekjes) door de stand van Karin ga ik het misschien wel weer oppakken, ben heel benieuwd wat ik er van ga vinden😊
Hallo Gerda,
Dankjewel voor je reactie! Heel leuk om te lezen dat de pakketjes van Karin jouw borduurzin weer stimuleerden. Als je vroeger veel kruissteekjes hebt geborduurd, dan kan het borduren van het hartje met weefsteken misschien een hele leuke opvolger zijn en een fijne nieuwe uitdaging!
Veel borduurplezier gewenst (want daar gaat het om)!
Een tijdje terug heb ik een boek van de bibliotheek geleend, Holland Breien van Marja de Haan. Daarin staan breipatronen voor Nederlandse wol, onder andere voor deze wol van schapen uit Lutjebroek, als ik me goed herinner!
Een mooi initiatief om Nederlandse wol weer te gaan gebruiken, nadat het jarenlang niets opbracht voor de schapenhouders.