Verslag ledendag Merkwaardig (2)

f

De Vereniging Merkwaardig geeft een historische setting voor haar leden door het aanbieden van lezingen van hoog niveau. Dit jaar werd de lezing verzorgd door Erica Uten (uit België). Zij vertelde over haar contacten met de merklapspecialisten Micheál en Elizabeth Feller uit Engeland, die zij persoonlijk heeft leren kennen. Tijdens een verblijf in hun prachtige landhuis mocht ze veel foto’s maken van hun omvangrijke museum-collectie en die foto’s werden tijdens de ledenvergadering getoond. Ik zat helemaal achterin de zaal te genieten: wat is het heerlijk om drie kwartier lang geboeid te kijken naar foto’s van prachtige historische borduur- en merklappen en tegelijkertijd geboeid te luisteren naar de uitleg. We kregen veel foto’s te zien van borduurlappen uit de 17e eeuw. Die werden gemaakt door kostschoolmeisjes, door adellijke dames of door professionals. Heel vaak werden bijbelse taferelen uitgebeeld (vaak gebaseerd op eerdere houtgravures), en vaak waren dat ook verhalen waarin vrouwen de hoofdrol speelden. Symboliek speelt een grote rol in deze borduurlappen. Een voorbeeld: een papegaai is symbool voor de huiselijkheid van een vrouw; die is namelijk even babbelziek, gemakkelijk af te richten, en thuis (in een kooitje). Tja….
Op de foto twee boeken die deze Engelse merklapdeskundigen hebben geschreven over hun Needlework Collection. Deze boeken werden aan het slot van de lezing getoond op het grote scherm.

Verkooptafel etnisch handwerkGeborduurde kussentjes mieren

 

 

 

 

 

Na de lezing konden we in een andere zaal kijken wat er allemaal op de verkooptafels lag en dat was enorm veel. Ik kies voor deze kleurrijke foto’s. De eerste is de verkoop-tafel van Thera Tegel, die prachtig etnisch handwerk verzamelde (en daar hou ik zo van). Ik kreeg een leuk gesprek met haar en ze herkende mij en ze vertelde dat ze één van m’n eerste ‘likers’ was op Facebook, een maand geleden. Wat leuk! Ze zei dat ze hoopte dat ik ook wat over etnisch handwerk zou schrijven, en gelukkig had ik dat net gister gedaan.
De andere foto is van de mierenkussentjes die veel leden vorig jaar hebben gemaakt. Ja: borduursters zijn ijverig als de mieren!
En borduursters zijn ook reuze gezellig! Ik vond het een bijzondere dag (en ook omdat ik nog door meer mensen werd herkend, dat voelde toch wel heel speciaal!). Het leeftijdsnivo van de leden ligt enigszins hoog (op latere leeftijd hebben vrouwen meer tijd om te borduren), en daarom bij deze een oproep aan jongere borduursters: word lid van Merkwaardig! Je krijgt dan toegang tot de ledendagen, waar goede lezingen worden gegeven, veel gezelligheid wordt geboden, en heel veel moois te koop en te zien is. En je ontvangt vier keer per jaar het ledentijdschrift.
Tot slot: wil je een heel goed beeld krijgen van de jaarlijkse ledendagen? Er is een professioneel promotiefilmpje gemaakt en dat staat nu op de website van de vereniging: een mooi filmpje! Ik vond het leuk om net te ontdekken dat ik ook nog even in beeld ben, bij 3.32. Ik werd vorig jaar gefilmd bij de Show and Tell. Op het filmpje ben ik maar een paar seconden in beeld, maar hier op m’n blog doe ik niks anders dan “Show and Tell”. Leuk dat er nu weer zoveel nieuwe lezers bij zijn gekomen. Maar nou ben ik toch weer te lang doorgegaan met ‘vertellen’, want ik wou eigenlijk dat die oproep aan (jonge) borduursters het langste bleef hangen: word ook lid!

10 gedachten over “Verslag ledendag Merkwaardig (2)”

  1. Bedankt Janny. Ik hoop dat mensen die er geweest zijn het leuk vonden om te lezen, en borduursters die Merkwaardig nog niet kenden, misschien zin krijgen om ook lid te worden.

 1. Wat leuk om je verslag over mijn lezing hier te vinden. Je hebt heel goed opgelet, zie ik.
  Zelf vond ik het ook fijn om deze collectie en hun eigenaars in de kijker te zetten.
  De foto’s die ik jullie toonden, heb ik wel niet allemaal zelf gemaakt. De foto’s van de borduurwerken zijn van Richard en Jacqueline Holdsworth, die ook de beide boeken uitgaf.
  Groetjes Erica

  1. Wat leuk dat je reageert Erica! Bij deze hartelijk dank voor de inspirerende lezing. Ik vind het heel mooi dat door dit soort informatie een ‘historische setting’ wordt gegeven aan wat nu ook weer zo in de belangstelling staat.
   Bedankt voor de aanvulling over wie de foto’s maakte.

 2. Heel leuk om je ontmoet te hebben en wat leuk dat je een foto van mijn kleine collectie etnisch textiel op de kraam fotografeerde.Ik nodigde je al uit om een keer bij mij thuis naar mijn verzameling te komen kijken.Lijkt me leuk ! Dat geldt ook voor andere dames die geinteresseerd zijn in b.v.300 geborduurde mutsjes uit Azië en Centraal-Azië.

  Groetjes,Thera

  1. Wat een bijzondere uitnodiging Thera! Ik liet je al weten dat ik er graag een keer gebruik van wil maken. En wie weet kunnen we wel iets organiseren als er ook anderen hiervoor belangstelling hebben. Gelijk maar vragen: Wie heeft er zin om samen met mij een keer op bezoek te gaan bij een verzamelaarster van etnisch handwerk (vooral uit de regio Zijderoute)? Ze woont in het midden van het land. Reageren kan per contact-formulier of op dit blogje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.