Verstilde schoonheid in Haarlem

Het Teylersmuseum in Haarlem is het oudste museum van Nederland. Het bevindt zich op een mooie plek. Dit is het uitzicht vanaf de voordeur, vlak voordat we naar binnengingen. Grote tentoonstellingen die veel publiek trekken kunnen tegenwoordig alleen bezocht worden binnen een bepaald tijdslot. Ons toegangsmoment was aan het eind van de middag.


Leonardo da Vinci  is de bekendste kunstenaar en uitvinder en onderzoeker aller tijden. Hij zou zich bijzonder goed thuis hebben gevoeld in het museum wat bekend staat om zijn vele fossielen en natuurhistorische vondsten en wetenschappelijke attributen. Het is dit jaar 500 jaar geleden dat hij stierf en het museum heeft een grote tentoonstelling gewijd aan zijn beroemde tekeningen.

Foto’s maken was niet toegestaan, dus ik kan geen foto laten zien van de originele tekeningen. Ik kan alleen zeggen dat het bijzònder was om ze te zien!
Leonardo was de eerste kunstenaar van de Renaissance die ‘echte’ mensen gebruikte voor zijn schilderijen en tekeningen. Tot dan toe werden vooral verheven en engelachtige figuren geschilderd. Leonardo maakte eerst uitgebreid studie van de mensen die hij portretteerde. Hij was uitermate nieuwsgierig en onderzocht de meest uiteenlopende types. Aan de hand van zijn tekeningen en die van zijn tijdgenoten werd duidelijk hoe ver hij zijn tijd vooruit was.
Het was een unieke tentoonstelling, die echter nu ‘uitverkocht’ is. Wil je kennisnemen van de vele andere tekeningen die in Haarlem tentoongesteld waren, dan kun je op de website van het Teylersmuseum nog wat zien.

Verder lezen?  Wellicht is dit interessant...

Berliner woolwork

Kleine stroomstoring

“Versier uw huis”

Tulpenkussen

Tulpenkussen

Wil je reageren?

*


Terug naar blog om daar verder te lezen