Vier je bijbel

bijbel
Op de laatste zondag van oktober is het Bijbelzondag. In veel kerken wordt gevierd dat we in Nederland in vrijheid de Bijbel kunnen kopen en lezen. In veel landen in de wereld is het streng verboden om een bijbel te hebben en in veel andere landen is de Bijbel (nog) niet beschikbaar omdat hij nog niet is vertaald. Maar in Nederland hebben we de Bijbel al sinds 1637. Toen kwam de Statenvertaling beschikbaar die eeuwenlang veel invloed heeft uitgeoefend op de taal en de cultuur en het geloof in Nederland. De Bijbel wordt (door vriend en vijand) als het allerbelangrijkste Boek ter wereld gezien.

Ik heb een oude familiebijbel die uit het eind van de 17e eeuw komt. Die bijbel is al op heel veel plaatsen in de wereld geweest. Sinds een paar jaar ligt hij in ons huis op een pronktafeltje. En ergens anders in de kamer ligt de bijbel die ik als tiener kreeg, precies veertig jaar geleden. Ik wilde niet elke dag tegen de zwarte kaft aankijken dus maakte ik een omslag en daarbij gebruikte ik de middelen die ik op zolder vond. Een doosje met restanten breiwol en een stuk vitrage prikkelden m’n creativiteit. Ik bedacht randjes en vormen en verzon een geschikte afwerking en toen dat allemaal klaar was verfde ik de zijkant van de bijbel rood want dat vond ik er mooier bij kleuren.

Zo vrij als ik omging met het versieren van de buitenkant van de bijbel, zo vrij gaan miljoenen mensen ook om met het lezen en vertalen en uitleggen van de bijbel. Dat is wel eens lastig, ja.

Maar vandaag is het dus Bijbelzondag. Het thema is: Vier je bijbel. Dus dat doe ik.
Waarbij ik er me van bewust ben dat het een heel groot voorrecht is om een Bijbel te hebben er erin te kunnen lezen.

geborduurd boekomslag

Bewaren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer lezen? Wellicht is dit interessant...

Scroll naar boven
Archief van de blogjes
Blogjes per week

De laatste 15 weken worden weergegeven

Blogjes per maand

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

Bedankt voor het bericht

Het bericht is succesvol verstuurd.

Bedankt hiervoor.